Annons
Nyheter

SJ spärrar biljettförsäljning mellan storstäder

SJ har valt att spärra sin biljettförsäljning för flera av sina avgångar i Sverige, från och med 12 maj.
Beslutet är taget med anledning av det strejkvarsel som lagts för tågbranschen.
Trafik • Publicerad 7 maj 2023
SJ har spärrat biljettförsäljning på flera av sina avgångar. Arkivbild.
SJ har spärrat biljettförsäljning på flera av sina avgångar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Fackförbundet Seko varslade tidigare i veckan om strejk för tågpersonal om parterna inte kommer överens vid sin avtalsförhandling. Nu har SJ valt att spärra försäljningen av nya biljetter för flera av sina avgångar, bland annat mellan Stockholm och Göteborg, samt Stockholm och Malmö, rapporterar Aftonbladet.

– Det här är en försiktighetsåtgärd för att minska påverkan på resenärerna med anledning av strejkvarslet, säger Jonas Olsson, presskommunikatör vid SJ, till TT.

Annons

– Vår underhållsleverantör Euromaint har signalerat i dialogen med oss att de kommer att ha svårt att underhålla alla tåg enligt den plan som finns, om strejk bryter ut. Därför beslutade vi att spärra biljetterna för att inte riskera att hamna i ett läge där vi säljer biljetter till avgångar som riskerar att ställas in.

De spärrade biljetterna rör i huvudsak avgångar med X2000-tåg, och än så länge finns inget beslut om att ställa in avgångarna i sin helhet. De som redan köpt biljetter kan enligt SJ – just nu – räkna med att tågen avgår.

– Men givet det varsel om strejk som Seko har lagt så får vi återkomma i den frågan längre fram, säger Jonas Olsson.

Enligt SJ kan kunder som bokat biljetter på sträckorna av- eller omboka sina resor utan kostnad. Biljettförsäljningen för samtliga tåg på sträckorna är än så länge inte spärrad, utan gäller ett urval av SJ:s avgångar.

Fakta: Spärrad biljettförsäljning

SJ har spärrat sin biljettförsäljning för ett antal av sina avgångar på nedanstående sträckor, från och med 12 maj.

Stockholm C – Malmö C – Köbenhavn H

Stockholm C – Göteborg C

Göteborg C – Kalmar C

Göteborg C – Duved/Umeå C

Källa: SJ

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons