Annons
Nyheter

Sjukdom ger rätt att skjuta upp deklarationen

Senast på måndag ska deklarationen in. Men för den som exempelvis har varit sjuk och har svårt att hinna går det att köpa sig tid.
Och på grund av coronapandemin har Skatteverket ändrat på reglerna som gäller anstånd.
Ekonomi • Publicerad 1 maj 2020
Det är hög tid att deklarera. Arkivbild.
Det är hög tid att deklarera. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Coronapandemin har gjort att Skatteverket i år har gjort vissa ändringar kring årets deklaration.

Under normala omständigheter kan privatpersoner med giltiga skäl ansöka om och få anstånd med att lämna in deklarationen i två veckor. I år går det att få respit till och med den 1 juni.

Annons

– Sjukdom är en giltig grund, eller att man har en väldigt komplicerad deklaration och inte har fått ihop alla underlag, eller att man behöver hjälp från någon eller några och de är sjuka, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Giltiga anledningar

Det rådande läget kanske innebär att man har fastnat någonstans utomlands och inte kommer åt nödvändiga uppgifter för deklarationen.

– Men det kan också finnas andra anledningar att befrias från förseningsavgift och få anstånd med deklarationen, poängterar Johan Schauman.

En person som inte har ett giltigt skäl att få anstånd och av någon anledning inte lämnar in deklarationen i tid får betala en förseningsavgift på 1 250 kronor.

Slipper förseningsavgift

En grupp behöver inte ansöka om anstånd, men slipper ändå förseningsavgift om deklarationen skulle bli sen. Det handlar om personer som är födda 1954 eller tidigare. Det är dock inte något nytt för i år.

– Regeln om befrielse från förseningsavgift gäller personer som har fyllt 65 år och det gäller alla år, med undantag för de som kan räknas som ekonomiskt aktiva, säger Johan Schauman.

– Just i år, för att det exempelvis kan vara så att någon sitter fast på ett äldreboende och inte kan ta emot besök och hjälp med deklarationen har vi velat förtydliga det.

Totalt ska 8,1 miljoner svenskar deklarera i år. Majoriteten av de som ska deklarera har redan gjort det. Hittills har 5,5 miljoner svenskar deklarerat, vilket är ungefär 200 000 fler än vid samma tidpunkt i fjol, enligt Johan Schauman.

– Vi kan inte se på siffrorna hittills att den nuvarande situationen har påverkat, säger Johan Schauman.

Fakta: Anstånd med deklarationen för privatpersoner

Det går att ansöka om anstånd med att lämna in deklarationen genom att ringa till Skatteverket eller via e-tjänsten "Mina sidor" på Skatteverkets webb.

Alla som är födda 1955 eller senare har rätt att ansöka om anstånd. Det går också att ansöka om anstånd åt en anhörig.

Personer som är födda 1954 eller tidigare behöver inte ansöka om anstånd utan befrias automatiskt från förseningsavgift om deklarationen lämnas in för sent. Men det gäller inte för dem som har anställning på heltid, arbetar heltid i egen verksamhet eller handlar mycket med värdepapper.

Det går att ansöka om anstånd så sent som den 4 maj.

Den som inte har giltig anledning och lämnar in deklarationen efter den 4 maj får betala en förseningsavgift på 1 250 kronor till Skatteverket.

Källa: Skatteverket

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons