Annons
Nyheter

Skåne börjar testa mer personal i äldrevården

Skånes äldreboenden är milt drabbade av covid-19 jämfört med övriga landet – och för att hålla i trenden börjar Region Skåne provtesta mer personal i äldreomsorgen från och med torsdag.
Coronaviruset • Publicerad 7 maj 2020
Alf Jönsson, regiondirektör, Eva Melander, smittskyddsläkare, och Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, under Regions Skånes pressträff på torsdagen.
Alf Jönsson, regiondirektör, Eva Melander, smittskyddsläkare, och Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, under Regions Skånes pressträff på torsdagen.Foto: Johan Nilsson/TT

Nya siffror från Socialstyrelsen visade på onsdagen att nästan varannan avliden i covid-19 i Sverige bodde på äldreboenden.

Skåne har klarat sig relativt lindrigt undan både totalt sett och i äldreomsorgen. Knappt tio procent av regionens 312 äldreboenden har en eller flera boenden som smittats med covid-19, enligt Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander.

Annons

– Varje boende som drabbas är en tråkig händelse. Men ur ett nationellt perspektiv är det lågt, och vi måste jobba och ligga i för att det ska fortsätta så, säger hon.

Därför börjar Region Skåne provtesta mer personal i äldreomsorgen för covid-19. Först ut är personal i Kristianstads kommun och planen är sedan att fortsätta med övriga kommuner nästa vecka.

Ska provtas inom 72 timmar

Provtagningen gäller inte alla med symptom utan ska i första hand riktas mot de boenden som är särskilt belastade och drabbade av viruset.

– Det gäller att man provtar i en tidig fas av sjukdomen, inom 72 timmar för att fånga de som är positiva. Poängen är att få tillbaka personer i arbete tidigare, om man vet att det är covid behöver man stanna hemma längre, säger Eva Melander.

TT: Varför börjar ni inte med flera kommuner samtidigt?

– Vi måste testa systemet så att det funkar. Det är en ganska komplicerad process och i stället för att starta direkt vill vi testa i en mindre skala först. Vi gjorde precis samma sak med sjukhuspersonalen.

Totalt har 92 personer som konstaterats smittade med covid-19 avlidit i Skåne, enligt torsdagens statistik. Antalet konstaterade fall uppgår till 973 och 89 personer vårdas på sjukhus, varav 20 intensivvårdas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons