Annons
Nyheter

Skilda kvinnor hängs ut på Tiktok

Hundratals kvinnor hängs ut med namn och bild och beskrivs som "övergivna horor" i ett konto på Tiktok, rapporterar Kaliber och P4-kanalerna i Västsverige.
Samhälle • Publicerad 10 april 2023
Kvinnor från Mellanöstern svartmålas på ett konto på Tiktok. Arkvbild.
Kvinnor från Mellanöstern svartmålas på ett konto på Tiktok. Arkvbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Kontot heter "Den skilda kvinnans bödel" (på engelska "The executioner of divorced women") på sociala medier-plattformen Tiktok. De som ligger bakom kontot har satt i system att svartmåla kvinnor från Mellanöstern som flyttat till Europa och skilt sig från sina makar. Kaliber i P1 har identifierat 11 kvinnor som bor i Sverige.

De hängs ut med namn och bild och det skrivs hatiska och osanna kommentarer om dem, som att de saknar moral, att de är horor eller att de har hiv.

Annons

Kontot har miljontals följare och kvinnorna som Kaliber har pratat med berättar att uthängningarna skapat stora problem för dem, bland annat med släktingar som tycker att de är en skam för familjen.

Efter fyra månader stängdes kontot ned av Tiktok. Men bara några dagar senare uppstod ett nytt konto med samma namn och där samma kvinnor hängs ut på nytt.

Tiktok har startat en utredning om kontona, säger deras nordiska presschef Parisa Khosravi till P1.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons