Annons
Nyheter

Skogsägare i länet drabbade av snöbrott

Tung snö som fryser fast i träden kan orsaka skador på skogen. Skogsägare i norra Alvesta kommun har drabbats av snöbrott.
Kronoberg • Publicerad 19 december 2017
Tung snö kan böja ner eller knäcka träden.
Tung snö kan böja ner eller knäcka träden.Foto: Roger Carlsson

Vid kraftiga snöfall och temperaturer runt noll grader kan snöbrott vara ett stort lokalt problem. Snön tynger ner träden som böjs eller bryts ner.

Rapporterna nu kommer från norra Slätthög. Men Skogsstyrelsens distriktschef Jerker Bergdahl misstänker att även andra delar av länet, uppåt Sydsvenska höglandet, kan vara drabbade.

Annons

– Det kan bli rejält omfattande skador. I sällsynta fall spolierar det bestånd, men ofta blir det tillväxtnedsättningar och luckighet, säger Jerker Bergdahl.

Snöbrott brukar inträffa lokalt i Kronoberg med några års mellanrum. Senast var för 4-5 år sedan i Uppvidinge. Mer omfattande snöbrott har inträffat med ungefär 20 års mellanrum i Sydsverige.

Så länge snön ligger kvar är det inte mycket skogsägaren kan göra.

– Det är farligt i princip att gå inne i bestånden om det knäcks träd, säger Jerker Bergdahl.

Snöskador är framför allt problem i ung skog med smala stammar. Därför är det förebyggande arbetet med röjning och gallring viktigt.

– Nu får man avvakta tills snöns går av och sedan får man gå över sina bestånd, framför allt nygallrade. Det är de som är mest känsliga. Ibland får man helt enkelt hugga igenom dem och hugga upp de toppbrutna träden för att undvika insektsangrepp och rädda virkesvärdet.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons