Annons
Nyheter

Skogsbolag som inte får avverka kan ersättas

Skogsbolag som nekas att avverka skog på grund av artskyddsförordningen kan ha rätt till ersättning från staten, enligt en vägledande dom från Högsta domstolen.
Ekonomi • Publicerad 5 april 2023
Ett skogsbolag i Uppland nekades att avverka eftersom det fanns tjäder i området, men får nu ersättning. Arkivbild.
Ett skogsbolag i Uppland nekades att avverka eftersom det fanns tjäder i området, men får nu ersättning. Arkivbild.Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Domstolen slår fast att en skogsägare i Uppland har rätt till 2,8 miljoner kronor i ersättning från staten efter Skogsstyrelsens beslut från 2017. Myndigheten beslutade då att inte tillåta avverkning inom ett område på knappt 20 hektar eftersom det där fanns tjäder, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Frågan om en skogsägare har rätt till ersättning på grund av Skogsstyrelsens artskyddsbeslut har varit oklar, enligt myndigheten.

Annons

"Det beror på att det inte finns någon bestämmelse i lagstiftningen som reglerar ersättningsrätt till följd av artskyddsförordningens fridlysningsregler", skriver Skogsstyrelsen.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) skriver i ett separat pressmeddelande att domen är "en seger för rättssäkerheten".

"Det är ett mycket glädjande besked. Återigen får vi bekräftat att man inte, från myndigheternas sida, kan begränsa skogsägarens rätt att bruka sin skog utan att betala ersättning", säger LRF Skogsägarnas ordförande Paul Christensson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons