Annons
Nyheter

Skogsentreprenörer stämmer Södra på 100 miljoner

Södra hotas med skadestånd på över 100 miljoner kronor. Bara det senaste i en lång rad innehåller krav på över 11 miljoner kronor. Men företaget oroar sig inte.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2006

- Vi välkomnar att detta avgörs i rätten för vi tycker att vi har väldigt bra på fötterna, säger informationsdirektör Per Braconier.

Dussintal missnöjda Läget i skogen efter stormen Gudrun var kaosartad och för att åtgärda alla fallna träd anlitade Södra långt fler skogsentreprenörer än vanligt. Totalt blev det omkring 480 stycken, såväl svenska som utländska.

Annons

Men ett dussintal av dem är missnöjda med Södra betalning dem för uppdragen och har drivit tvisten vidare till rätten. På så sätt har Södra drabbats av skadeståndshot på över 100 miljoner kronor. Det senaste i raden är, enligt lantbrukets affärstidning ATL, det schweiziska företaget Estancia Wood. Företaget kräver Södra på 11,6 miljoner kronor, det största kravet hittills av de som kommit in.

"Har fått bra betalt" Per Braconier anser inte att Södra har betalat för dåligt, tvärtom. Han har en helt annan bild av betalningen till entreprenörerna:

- Det handlar om företag som fått ganska bra betalt. Räcker inte det välkomnar vi en prövning. Vi betalar för utfört arbete och det har vi kommunicerat med de olika entreprenörerna. Det är det vi erbjuder.

Är ni inte oroliga över kraven?

- Nej det kan jag inte säga. Men naturligtvis tar vi allvarligt på det. Vi är ganska insatta i kostnadslägena och vad man kan vänta sig för prestationer.

Per Braconier har ingen uppfattning om när frågorna kommer att avgöras i rätten.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons