Annons
Nyheter

Skolbarack på väg till Bäckaryd

Finns det liv efter detta för 70-talshus? Decenniet är ju inte precis berömt för sina kvalitetsbyggen. Och vilken framtid skulle då i så fall en utrangerad skolbarack från tiden kunna ha?
Nyheter • Publicerad 3 januari 2006
En tolftedels skolbarack börjar resan till sin nya destinationsort.
En tolftedels skolbarack börjar resan till sin nya destinationsort.Foto: 
Finns det någon före detta Högstorpselev som känner igen sitt gamla klassrum så här? Foto: Lars-Göran Rydqvist
Finns det någon före detta Högstorpselev som känner igen sitt gamla klassrum så här? Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 

Tro det eller ej, men Högstorpskolans i Växjö gamla barack reser i dagarna till Bäckaryd söder om Ljungby för att göra ny karriär som utställningslokal för antika möbler, uppdelad i tolv delar, lagomstora för ett lastbilsflak, började man lasta och transportera huset på måndagen.

På torsdag kan man börja foga ihop baracksektionerna igen på den nya adressen.

Annons

Sektioner

- Huset är byggt i sektioner från början, och skicket är gott, jag har bara hittat skador på en yttervägg, säger byggmästare Anders Billsson, som räknar med att det skall ta en månad att sätta samman byggnaden igen.

- Och då har man ju allt färdigt, isolerat och klart. Till och med elementen finns där.

Kuriosa

Det är hans syster Anna Karlsson som skall ha huset. Den öppna planlösningen blir ett utställningshus i den verksamhet som hon och hennes familj bedriver, Annas Kuriosa.

- Även om vi gav 200 000 kronor för huset på annons, och transporten och återuppförandet kostar, så blir det billigare än att bygga nytt, säger hon.

- Vi flyttade hit ett hus från Ljungby lasarett för tre år sedan, berättar hon. Då hade försäljningen av allmogemöbler, antikviteter, gamla föremål och textilier samt den egna spis- och kaminrenoveringen vuxit ur såväl gårdens forna svinhus, där allting startade för tio år sedan, som ladugården och maskinhallen.

Sadeltak och röd fasad

Men tro nu inte att forna Högstorpselever i framtiden kommer att känna igen sin gamla barack.

I Bäckaryd i Hamneda får den sadeltak och rödfärgad fasad, allt för att väl smälta in i sin nya miljö.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons