Annons
Nyheter

Skönhetsidealet - numera det samma världen över

Nyheter • Publicerad 2 juni 2006
Carolina Gynning. Foto: SCANPIX
Carolina Gynning. Foto: SCANPIXFoto: 

Tv-serien Desperate House wives har dragit in över de flesta kontinenter, Paris Hilton är mer känd än de flesta presidenter och Jessica Simpson pryder omslag världen över. I modevärlden domineras catwalken av vita, långa flickor. Och i filmvärlden är det fortfarande Hollywood som regerar. Karaktärsdragen som signalerar vilket land du kommer ifrån är många, men karaktärsdragen som dominerar skönhetsidealen är få.

Skönhetsidealet har blivit det samma världen över. Och när smink och hårfärg inte räcker till har skönhetsoperationer blivit ett nytt alternativ. I Kina åtrår många en ögonlocksoperation och tillgängligheten på plastikkirurger har ökat dramatiskt sedan 90-talet. Ingrepp som ögonlyft, benförlängning och näsoperationer har varit populära i grannlandet Korea sedan 80-talet och är för medelklassfamiljer ett sätt att visa sin sociala ställning. Många asiater som invandrar till USA erbjuder sina tonåringar skönhetsoperationer som hjälp för att smälta in bättre i det västerländska samhället. Och enligt boken Aesthetic Surgery av Angelica Taschen är ett ögonlyft en vanlig examenspresent i Kalifornien bland just invandrare från Asien.

Annons

I Sydamerikanska länder som Brasilien, Venezuela och Colombia är skönhetsoperationer lika vanliga som i USA. Här finns några av världens skickligaste plastikkirurger och operationer är vardagsmat. Men idealet har fram till nyligen skiljt sig drastiskt från västvärldens. Många brasilianskor har fått bröstförminskningar i födelsedagspresent från sina föräldrar som sett en mindre kupstorlek som en möjlighet för flickorna att öka sina chanser på äktenskapsmarknaden. Nyligen har det dock börjat rapporteras om allt fler bröstförstoringar i Brasilien som plötsligt fått ett förvirrat skönhetsideal med både stora och små bröst. I mellanöstern är en näsoperation det vanligaste skönhetsingreppet. I Iran där kroppen sällan exponeras offentligt spelar näsan en viktig roll, men behovet av att förändra sin näsa kommer framför allt av ett skönhetsideal som domineras av västvärlden.

Skönhetsoperationer för att förändra sitt ursprung ökar dramatiskt världen över. Men det är inget nytt fenomen. Under 1800-talets slut var det vanligt för irländare som emigrerade till Amerika att genomgå näsoperationer för att smälta in bättre i det nya samhället. Samma sak gällde de karaktäristiska utstående öronen som fixades till för att inte avslöja det etniska ursprunget. I Tyskland några år senare utfördes liknande operationer på judiska invandrare för att öka deras jobbmöjligheter i det tyska samhället, namnändring räckte inte utan redan under 1900-talets början krävdes ett ariskt utseende. Efter det amerikanska inbördeskriget var skönhetsoperationer en möjlighet för många att få en ny start i USA. Läppförminskning, näsoperationer och hudblekning suddade ut skillnaden mellan svarta och vita och ökade chanserna dramatiskt i det nya landet.

Att smälta in och inte stå ut är minst lika viktigt för vuxna som för barn. I en värld där alla vill se mer ut som varandra i stället för sig själva kommer skönhetsoperationer bara att fortsätta att öka. Den stora frågan i dag är vem Angelina Jolie, Brad Pitt och Paris Hilton vill se ut som?

Sofia Hedström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons