Annons
Nyheter

Sköt mot insatsstyrkan – slipper straff

Brott • Publicerad 3 november 2020
Mannen fälls för grovt olaga hot men slipper straff. Arkivbild.
Mannen fälls för grovt olaga hot men slipper straff. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

En 38-årig man som sköt urskillningslöst mot insatsstyrkan med hagelgevär och pistol straffas inte efter en ovanlig juridisk tillämpning, skriver Borås Tidning.

Det var förra hösten som polisen larmades till en ort i Göteborgsområdet om att en man med jaktvapen drabbats av en psykos. En stor insats inleddes med helikopter, insatsstyrka, förhandlare och drönare. Poliser skyddade sig bakom bepansrade fordon när mannen sköt med pumphagelgeväret och pistolen. Polisen var tvungna att till slut besvara elden. 38-åringen träffades inte men kunde så småningom gripas.

Annons

Mannen, som tidigare varit med i Främlingslegionen och hade vapenlicens, frias för mordförsök men fälls för grovt olaga hot. Trots detta straffas han inte. Anledningen är att han under skottlossningen led av en kortvarig psykos och allvarlig psykisk störning. Det gjorde han dock inte vid den rättspsykiatriska undersökningen senare och kunde därför inte dömas till vård.

För att ha kunnat få fängelse i ett sådant fall krävs "synnerliga skäl", vilket enligt praxis innebär ett straffvärde på minst fem år, skriver Borås Tidning. Grovt olaga hot når upp till maximalt fyra. 38-åringen, som suttit häktad i sex månader, döms inte heller till skyddstillsyn, villkorlig dom eller böter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons