Annons
Nyheter

Skotillverkare byter klackar mot komfort

Från glittrande festklackar till bekväma hemmatofflor. I en pandemi där många jobbar hemma och bröllop ställs in tvingas Portugals skoindustri att ställa om för att överleva.
Portugal • Publicerad 14 november 2020
Pandemin har slagit hårt mot Portugals tillverkare av lyxiga läderskor. Arkivbild.
Pandemin har slagit hårt mot Portugals tillverkare av lyxiga läderskor. Arkivbild.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Utan fester att delta i och kontor att jobba på har coronapandemin fått människor att köpa färre skor. Det har skakat den portugisiska industri som har specialiserat sig på lyxiga läderskor som förknippas med högtidliga tillfällen eller formella jobbsituationer.

Portugal är den tredje största skotillverkaren i Europa, med över 1 300 företag som brukar sysselsätta runt 40 000 anställda. Det mesta som tillverkas – 95 procent – går på export.

Minskad efterfrågan

Annons

Men mellan januari och augusti sjönk exporten med 17 procent jämfört med samma period förra året.

– Det är inga nattklubbar öppna, inga par som går ut ... Allt det betyder minskningar för vissa produkter, säger Joao Maia, chef för det portugisiska skoförbundet APICCAPS, till nyhetsbyrån Reuters.

Europas skotillverkare brottades redan med svagare efterfrågan och ökad konkurrens från Kina när pandemin slog till.

Enligt APICCAPS finns uppskattningar på att den globala skokonsumtionen kommer att sjunka med 22,5 procent 2020. För Europa är siffran ännu något högre. Det betyder att fem miljarder skor inte kommer att bli sålda runt om i världen.

Munskydd och tofflor

För att överleva har en del fabriker i Portugal ställt om till att tillverka mer bekväma skor, som kan användas hemma, i trädgården eller mataffären. Andra har lagt till munskydd, sjukhustofflor och annan skyddsutrustning i sin produktion.

– Människor som brukade klä upp sig och ta på mer formella skor jobbar nu hemifrån och vill ha något mer bekvämt, säger Paulo Martins från företaget Ambitious som börjat göra skor för hemmabruk, till Reuters.

– Smaken förändras och det kommer att ha stor påverkan på vår industri. Men den ordervolym som vi har nu kommer ändå inte att täcka upp för det som vi förlorar.

Fakta: Portugals ekonomi

Portugal upplevde en stabil ekonomisk tillväxt från EU-inträdet 1986 till dess att en budgetkris uppstod i början av 2000-talet.

Den globala finanskrisen från 2008 rammade landet hårt och portugiserna har sedan dess fått se sin levnadsstandard sjunka. I mitten av 2010-talet kunde en viss ekonomisk återhämtning skönjas, men coronakrisen har slagit kraftigt mot landets ekonomi.

Turistnäringen stod i mitten av 2010-talet för runt en sjättedel av BNP och sysselsatte nästan var femte portugis. Tillverkning av bilar och textilier är andra viktiga näringar.

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons