Annons
Nyheter

SKR kritiserar Trafikverkets satsningar

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, är inte nöjda med Trafikverkets satsningar i förslaget till den nationella transportplanen.
"Trots en historiskt stor ekonomisk ram innehåller planen få nya satsningar", skriver man i ett pressmeddelande.
Trafik • Publicerad 9 december 2021
Sveriges kommuner och regioner, SKR:s, ordförande Anders Knape kritiserar Trafikverkets nya transportplan. Arkivbild.
Sveriges kommuner och regioner, SKR:s, ordförande Anders Knape kritiserar Trafikverkets nya transportplan. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Trafikverkets nationella transportplan gäller för åren 2022–2033 och de ekonomiska medlen riktas främst mot norra Sverige och järnvägen. I planen ingår en upprustning av Malmbanan via lånefinansiering och Norrbotniabanans sista byggsträcka som ska inledas. Av alla nyinvesteringar går 80 procent till järnvägen.

SKR tycker att stambanorna inte bör ingå i planen och att Trafikverkets nya investeringar gör att underhållet av det befintliga transportsystemet kommer att bli lidande.

Annons

"Vi har tidigare påpekat att en så viktig investering som nya stambanor behöver hanteras utanför den nationella transportplanen. När man stoppar in nya stambanor i den nationella planen skapar det en undanträngning av andra nödvändiga åtgärder i transportsystemet", säger Anders Knape, ordförande i SKR.

Förslaget är ute på remiss fram till den 28 februari och beslut väntas tas av regeringen före sommaren.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons