Annons
Nyheter

SKR: Vårdskulden mindre än befarat

Sjukvård • Publicerad 9 november 2020
En stor del av vården fick ställas om under våren. Trots det har en stor del av den planerade vården kunnat genomföras, enligt SKR. Arkivbild.
En stor del av vården fick ställas om under våren. Trots det har en stor del av den planerade vården kunnat genomföras, enligt SKR. Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Operationerna i landet minskade med 20 procent under årets första åtta månader, jämfört med motsvarande period i fjol, skriver Marie Morell (M), ordförande för sjukvårdsdelegationen vid Sveriges kommuner och regioner (SKR) på DN Debatt.

Enligt en ny rapport från SKR, som publiceras på tisdag, har en stor del av den planerade vården kunnat genomföras.

Annons

"Trots ansträngda förhållanden har coronapandemin alltså inte fått så omfattande negativa konsekvenser på den planerade vården som befarats och ofta framställts", skriver Morell.

Däremot har väntetiderna i vården blivit längre. De fysiska besöken till primärvården minskade med 40 procent under årets fem första månader, men totalt minskade kontakterna bara med 20 procent, eftersom många möten kunde genomföras digitalt.

För cancerpatienter har tiden till behandling minskat. Men samtidigt har betydligt färre cancerfall upptäckts och färre har deltagit i screening för livmoderhalscancer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons