Annons
Nyheter

SL: Antalet resenärer måste minska

På vissa tider och på vissa avgångar blir det trångt i Stockholms lokaltrafik. Och enligt SL är inte spärrade säten och tejpmarkeringar lösningen på trängseln.
Coronaviruset • Publicerad 4 maj 2020
Antalet resenärer i kollektivtrafiken i Stockholm måste minska om det inte tidvis ska bli trångt och uppstå risk för smittspridning. Arkivbild.
Antalet resenärer i kollektivtrafiken i Stockholm måste minska om det inte tidvis ska bli trångt och uppstå risk för smittspridning. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

När Suss Forssman Thullberg efter Regions Stockholms pressträff på måndagen får se en bild från en tunnelbanevagn i Stockholm där det sitter resenärer på varje säte är hennes bedömning klar.

– Ja, det är för trångt. Det är precis så det är och vi vet att det är så ibland på vissa avgångar, på vissa tidpunkter. Det är ett bekymmer vi har.

"En utmaning"

Annons

Hon säger att SL försöker göra vad de kan för att möta problemet med att det uppstår trängsel men att det är svårt.

– Då har vi en utmaning och vi försöker att lösa det från dag till dag, säger Suss Forssman Thullberg.

Att exempelvis blockera vartannat säte på bussar, tunnelbanor och pendeltåg är inte lösningen på trängselproblemen.

– Om du går in och börjar blockera och det kommer in en massa människor, finns risken att de inte sprider ut sig på den yta som finns. Då blir det i stället så att de packar sig som sillar på en mindre yta. Det är inte heller en önskvärd situation, säger hon.

Flyttar trängseln

SL har börjat göra markeringar i golven på vissa stationer för att resenärerna inte ska stå onödigt trångt. Men längre än så, till exempel reglera hur många som får gå in på stationer, är svårt att gå, enligt Forssman Thullberg.

– Det är ungefär det vi kan göra, därför att om vi i stället skulle säga att vi inte släpper in några på stationen så står de utanför och det blir väldigt trångt. Det här är den största utmaningen vi har.

Nödvändig resa?

SL uppmanar resenärer att ta eget ansvar och i möjligaste mån vänta på nästa avgång eller välja en annan resväg om det uppstår trängsel. Och var och en måste överväga om resan verkligen är nödvändig.

– Den som bara tänkt åka ett par stationer för att det började regna kanske ska fundera lite extra. Det kommer att komma tidpunkter när vi finns där för alla. Men just nu finns kollektivtrafiken för dem som behöver den mest, säger Suss Forssman Thullberg.

Fakta: Myndighetens råd

Så här står det om kollektivtrafiken i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd:

För att undvika spridning av covid-19 bör verksamheterna

* se till att trafiken kan köras i den omfattning som behövs för att minska risken för trängsel;

* begränsa antalet passagerare per fordon;

* informera sina passagerare om hur de kan minska risken för spridning.

Källa: Författningen HSLF-FS 2020:12

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons