Annons
Nyheter

Slagsmål mellan gränssoldater nära Tibet

Flera indiska och kinesiska gränssoldater har skadats i vad som tycks vara ett stort slagsmål nära den tibetanska gränsen på över 4 500 meters höjd. Spänningar har rått under en längre tid vid gränsen mellan de båda kärnvapenmakterna.
Indien • Publicerad 11 maj 2020
Indiska och kinesiska gränssoldater drabbade samman i ett slagsmål nära gränsstationen Nathu La som här syns på bilden. Arkivbild från 2006.
Indiska och kinesiska gränssoldater drabbade samman i ett slagsmål nära gränsstationen Nathu La som här syns på bilden. Arkivbild från 2006.Foto: Gurinder Osan/AP/TT

Bråket ägde rum under lördagen i ett isolerat bergspass nära gränsstationen i Nathu La. Gränsstationen förbinder den nordindiska delstaten Sikkim med Bhutan, Nepal och Kina och är därmed av stor strategisk vikt.

Enligt indiska medier deltog omkring 150 soldater i handgemänget.

Annons

– Aggressivt beteende från bägge sidor resulterade i mindre skador på soldaterna. Det rörde sig om stenkastning och ett tonläge som mynnade ut i slagsmål, säger en talesperson för den indiska armén.

– Tillfälliga och snabbt uppklarade gräl mellan gränspatruller kan inträffa när gränser inte respekteras, fortsatte talespersonen och lägger till att bråket i det här fallet löstes tack vare dialog och interaktion på lokal nivå.

Bråk av liknande slag har tidigare ägt rum, bland annat under en incident 2017 på gränsen till den indiska delstaten Ladakh, en händelse som fångades på film av en åskådare.

Konfilten mellan de båda länderna sträcker sig främst tillbaka till 1962 då Indien och Kina utkämpade ett krig över rätten till den nordindiska delstaten Arunachal Pradesh. Kina hävdar ännu att de har rätt till 90 000 kvadratkilometer mark som i dag kontrolleras av Indien.

Fakta: Här är områdena som Indien och Kina bråkar om

Arunachal Pradesh: Kina invaderade området, då av Indien kallat Nordöstra gränsterritoriet, 1962. Efter kortvariga men blodiga strider drog sig Maos armé tillbaka. Någon officiell gräns finns fortfarande inte, men Indien styr området.

Aksai Chin: Ett "pratbubbleformat" område där Indien, Kina och Pakistan möts. Indien hävdar att det tillhör landets delstat Jammu och Kashmir. Som nästan obebodd, iskall öken är Aksai Chin en ganska värdelös landyta, men Kina tycker det är viktigt att ha en farbar förbindelse mellan Tibet och Xinjiang.

Sikkim: Inklämt mellan de självständiga Nepal och Bhutan ligger denna lilla indiska delstat som också gränsar till Kina. Det är här en del av den uråldriga handelsrutten Sidenvägen går. Gränsen här är sedan 2006 öppen, sedan Kina erkänt Sikkim som indiskt i utbyte mot att Indien erkände Tibet som kinesiskt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons