Annons
Nyheter

Hökaktigt räntebesked sänkte börsen

Tisdagens handel var stillsam och kursrörelserna små på Stockholmsbörsen – fram till klockan 16, då USA:s centralbankschef i ett tal aviserade fortsatt stora räntehöjningar.
Börsen reagerade direkt och det breda OMXS-indexet stängde på minus 0,9 procent.
Börs • Publicerad 7 mars 2023
Stockholmsbörsen pendlade länge kring nollan men föll i slutet av handelsdagen. Arkivbild.
Stockholmsbörsen pendlade länge kring nollan men föll i slutet av handelsdagen. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold/NTB/TT

I OMXS30-index med de mest omsatta aktierna föll flera av verkstadsbolagen – SKF, Sandvik och Electrolux – med 2 procent eller mer. Svagast utveckling uppvisade kullagerjätten SKF, minus 2,3 procent, sedan den tyska konkurrenten Schaeffler släppt ett bokslut som fick bolagets aktie att backa markant på Frankfurtbörsen.

Andra tunga förlorare var fastighetsbolaget SBB och molntjänstföretaget Sinch, som tappade 3,7 respektive 2,8 procent.

Annons

Få bolag i OMXS30 steg, bland dem läkemedelsjätten Astra Zeneca som lyfte 1,7 procent.

Aktien i fordonstillverkaren Traton, som bland annat äger Scania, steg 7,5 procent efter ett bokslut som bland annat visade på ökad omsättning och orderingång för Scania. Traton föreslog också en höjd utdelning till aktieägarna.

Flygbolaget SAS lyfte 2,4 procent efter att under förmiddagen ha släppt nya siffror om flygandet under februari. Ytterligare en vinnare var Paradox, upp 2,3 procent, efter beskedet i måndags att spelbolaget ska släppa en uppföljare till spelet Cities Skylines.

De ledande europeiska börserna backade, FTSE100-index i London med 0,1 procent, CAC40-index i Paris med 0,5 procent och DAX-index i Frankfurt med 0,6 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons