Annons
Nyheter

Smarta hägrar får skjutas efter fiskattacker

Natur • Publicerad 13 maj 2023
Gråhägrarna har blivit för smarta. Ett företag som bedriver fiskodling lyckas inte skydda fiskarna från fåglarna. Arkivbild.
Gråhägrarna har blivit för smarta. Ett företag som bedriver fiskodling lyckas inte skydda fiskarna från fåglarna. Arkivbild.Foto: Arno Burgi/AP/TT

Länsstyrelsen har gett klartecken till att två gråhägrar ska få skjutas vid Källefall utanför Tidaholm, rapporterar P4 Skaraborg. Ett fiskodlingsföretag där har problem med att hägrarna har lärt sig att tynga ned näten så att en i taget kan komma åt att äta fisken.

– Det är vissa hägrar som är specialister som lär sig att ta sig igenom de nät som man har satt upp för att skydda odlingarna, säger Anna Hjelm vilthandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland, till radion.

Annons

Företaget som drabbats har försökt skrämma bort fåglarna med rop och klapp, gasolkanoner och konstgjorda rovfåglar utan framgång. Länsstyrelsen anser att man har gjort vad man kunnat. Men företaget får bara tillåtelse att skjuta två hägrar, trots att man ansökt om att skjuta fyra.

– Fåglar lär sig att när de kommer ut med geväret så är det en fara och då ger dom sig av automatiskt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons