Annons
Nyheter

SMHI: Risk för nya kraftiga regn

Det senaste regnovädret har vållat översvämningar och stora problem på en rad orter. Och enligt SMHI finns det risk för nya kraftiga regn i slutet av veckan.
Väder • Publicerad 16 augusti 2023
Ungdomar från trakten hjälper till att med sandsäckar bygga vall mot det höga vattenflödet vid Irvingsholms gård i Tysslinge, Örebro. Gårdens stora anläggningar hyser 100|000 höns
Ungdomar från trakten hjälper till att med sandsäckar bygga vall mot det höga vattenflödet vid Irvingsholms gård i Tysslinge, Örebro. Gårdens stora anläggningar hyser 100|000 hönsFoto: Pavel Koubek/TT
Gårdsägaren och äggproducenten Lars-Håkan Jonsson på Irvingsholm i Tysslinge fick hjälp av MSB och räddningstjänsten med att säkra gården från översvämning.
Gårdsägaren och äggproducenten Lars-Håkan Jonsson på Irvingsholm i Tysslinge fick hjälp av MSB och räddningstjänsten med att säkra gården från översvämning.Foto: Pavel Koubek/TT

Natten till torsdag drar ett band med regnskurar österut över norra Svealand och Norrland. Därefter blir det en kort andhämtning i form av högtryck och sol under torsdag dag i stora delar av landet. Men nya skurar, eventuellt kraftiga, kommer in söderifrån på fredagen, enligt SMHI.

– Det kan bli kraftiga skurar men om de kommer upp i varningsnivå är för tidigt att säga, säger Emma Härenstam, meteorolog vid SMHI.

Annons

Sydöstra Götaland ser ut att få de största regnmängderna.

– Det handlar om Skåne, Blekinge, Öland och Gotland, Östergötland och Småland, säger Emma Härenstam.

Än så länge är det alltså för tidigt att pusta ut.

– Det är bra att hålla sig uppdaterad på varningsläget, för att se hur det utvecklar sig, säger Emma Härenstam.

Höns hotade

En av många verksamheter som redan drabbats av höga vattennivåer är gården Irvingsholm i Tysslinge utanför Örebro. Där hotas 100 000 höns av vattenmassorna.

Gårdsägaren och äggproducenten Lars-Håkan Jonsson och hans anställda arbetar frenetiskt med att bygga vallar för att skydda gårdens stora anläggningar. Till sin hjälp har de personal från MSB och räddningstjänsten.

– Vi kör hårt och alla börjar bli rätt slutkörda, säger han och tar ett djupt andetag.

– Men vi hoppas att vi kan rädda hönsen. Jag tror att vi fixar det här.

Sommarens väder har varit exceptionellt utmanande. Först torka och sedan 300 millimeter regn på en månad, summerar Lars-Håkan Jonsson.

– Jag har 300–400 hektar spannmål som står under vatten. Så det här vädret...

Mest i Hudik

Annons

Efter de stora mängderna regn i veckan och förra veckan är det fortsatt röd varning för översvämning och höga flöden i Gavleån, Delångersån och Marnäsån/Kolningsån.

Hela 14 orangea varningar för översvämning och höga flöden är utfärdade för bland annat Siljan, Dalälven och Delångersån. Ytterligare elva gula varningar är också utfärdade.

Samtliga varningar berör ett område från Vätterns norra ände upp till Kopparberg och Skinnskatteberg, samt från Avesta till Mora och Orsa och till Bergsjö i Hälsingland.

Just i Hälsingland, i Hudiksvall, har de största nederbördsmängderna för perioden 1–16 augusti uppmätts: 250 millimeter. Normalt för Hudiksvall är 73 millimeter – för hela augusti, enligt SMHI:s Emma Härenstam. Näst mest regn har Baramossa i Halland och Gästrike Hammarby i Gästrikland fått: knappt 230 millimeter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons