Annons
Nyheter

Fortsatt ymnigt snöfall att vänta

Nästan en halvmeter snö i Västernorrland och kraftiga vindar. Hela mellersta Norrlandskusten har haft stökigt väder och så fortsätter det, åtminstone ett litet tag till enligt SMHI.
Väder • Publicerad 8 januari 2023
Det kraftiga snöfallet i delar av Västernorrland fortsätter fram till tidigt på måndagsmorgonen, enligt SMHI:s prognos.
Det kraftiga snöfallet i delar av Västernorrland fortsätter fram till tidigt på måndagsmorgonen, enligt SMHI:s prognos.Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Snön har fallit ymnigt i Västernorrland under söndagen. Snö och vind i kombination har gjort att SHMI gått ut med en varning som gäller längs med E4 mellan Timrå och gränsen till Västerbotten.

– Det kraftiga snöfallet kommer att hålla i sig där fram till tidigt på måndagsmorgonen innan det avtar. Därefter fortsätter nederbörden av och till de närmaste dagarna, säger Ulrica Sievert, meteorolog på SMHI.

Tung blötsnö

Annons

Enligt SMHI kan det komma upp till 45 centimeter snö under söndagsdygnet och natten till måndagen i området. Kombinationen av snöfall och kraftig vind gör att SMHI har utfärdat en orange varning för delar av Västernorrlands läns kustland.

Den tunga snön gör att finns risk för fallande träd och strömavbrott. Det är också risk för mycket begränsad framkomlighet på vägar, särskilt i öppna landskap, som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor. Även buss-, tåg- och flygtrafik kan påverkas.

I södra Lapplandsfjällen finns en "betydande" risk för laviner enligt Naturvårdsverkets lavinprognos.

"Vårt råd är att du håller dig till åkning i terräng under 30 grader för att minska risken för laviner", skriver verket i sin varning, som klassas som en trea på den femgradiga skalan.

Mildare på skidorter

Efter en period av låga temperaturer är det nu betydligt mildare väder på flera av landets skidorter, bland annat i bland annat Dalafjällen, Jämtlands- och Härjedalsfjällen.

Det ostadiga vädret med regn och snö som dominerat de senaste veckorna ser ut att fortsätta.

– Det ligger ett stort omfattande lågtryck ute på Atlanten som hjälper till att mata in nederbördsområde efter nederbördsområde, säger Ulrica Sievert.

För södra Sverige innebär det att nederbörden främst ger sig till känna i form av regn.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons