Annons
Nyheter

SMHI vindvarnar: Hösten är på gång

Hösten är på väg och med den även regn och rusk. Närmast väntar kraftiga vindar utmed västkusten och i fjällen, där det även kan bli en del snö.
Väder (TT) • Publicerad 15 september 2019
Varning för höstrusk! Väderprognosen för de närmaste dagarna innehåller både regn och vind. Arkivbild.
Varning för höstrusk! Väderprognosen för de närmaste dagarna innehåller både regn och vind. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

Det är dags att byta ut parasollet mot paraplyet. Även om solen tittar fram och temperaturerna dagtid kan nå uppemot 15 grader får värmestrålarna sällskap av vind och på sina håll även regn de närmaste dagarna. En klass 1-varning för vind är utfärdad för hela Västergötland utom Sjuhäradsbygden.

I byarna kan vindstyrkan nå över 21 meter per sekund, säger SMHI:s meteorolog Henrik Reimer.

Annons

-Det innebär att grenar kan knäckas och lättare fordon kan påverkas av vinden.

Även tågtrafiken påverkas av ovädret. Bussar kommer under söndagen att ersätta tåg som går mellan Strömstad och Uddevalla på grund av de kraftiga vindarna.

En liknande vindvarning är utfärdad för norra Lapplandsfjällen, som även får en hel del nederbörd – en del av den kan falla som snö.

Det blåsiga vädret fortsätter nästa vecka samtidigt som södra delarna av landet får en hel del sol. I norr väntar i stället mera moln och regnigt väder. I stora delar av Norrland har den meteorologiska hösten redan slagit till med dygnsmedeltemperaturer på under 5 grader i lika många dagar i följd.

Men inom de närmaste två veckorna kommer hösttemperaturerna krypa allt längre söderut och omfatta även Svealand och stora delar av Götaland.

-Man kan absolut säga att hösten är på gång, säger Henrik Reimer.

Julius Bengtsson/TT

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons