Annons
Nyheter

Norges smittskyddschef: Skräcksiffran inaktuell

Norge • Publicerad 14 december 2021
Norges smittskyddsdirektör Frode Forland. Arkivbild.
Norges smittskyddsdirektör Frode Forland. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Den beräkning som norska Folkhelseinstituttet (FHI) presenterade under måndagen, med ett skräckscenario där uppemot 300 000 personer dagligen skulle kunna komma att smittas med covid-19 om tre veckors tid, är inte realistisk. Det säger Norges smittskyddsdirektör Frode Forland till Aftonbladet.

– Det är inte en realistisk uträkning, den visar vad som skulle kunna hända om man lät en så smittsam variant som omikron spridas fritt i samhället utan åtgärder. . . Och det gör man inte, säger han till tidningen.

Beräkningen togs fram efter flera veckors ökad smittspridning i Norge, som föranlett nya restriktioner som bland annat förbjuder alkoholservering på restauranger och andra uteställen. Risken för att hamna i det smittoläge som FHI varnade för under måndagen, innan de nya restriktionerna presenterades, har därmed minskat enligt Forland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons