Annons
Nyheter

Smittspridning tar fart igen i Tyskland

Antalet nya fall av coronasmitta ökar igen i Tyskland.
Beskedet från landets smittskyddsmyndighet kommer bara dagar efter det att regeringen och delstaterna enats om att lätta på vissa av de restriktioner som införts för att hindra virusets spridning.
Tyskland • Publicerad 10 maj 2020
En brokig skara demonstranter protesterar mot coronarestriktioner uppe i en fontän på Alexanderplatz i Berlin.
En brokig skara demonstranter protesterar mot coronarestriktioner uppe i en fontän på Alexanderplatz i Berlin.Foto: Christophe Gateau/AP/TT

Det så kallade R-talet (som anger hur många personer varje smittad själv smittar) har ökat till 1,1, enligt Tysklands federala smittskyddsmyndighet Robert Koch-institutet (RKI). Ett R-tal över 1 innebär att smittspridningen tilltar. Så sent som i fredags bedömde RKI att värdet låg på 0,83.

"Dåliga förberedelser"

"Lättnaderna har förberetts alldeles för dåligt", twittrar Karl Lauterbach, socialdemokratisk ledamot i förbundsdagen och professor i epidemiologi.

Annons

Förbundskansler Angela Merkel har de senaste veckorna varit i nära kontakt med delstaternas regeringschefer i regelbundna telefon- och videokonferenser, då planerna för öppnandet av det tyska samhället diskuterats. Mycket är upp till varje delstat att själv besluta om, och lättnaderna går i olika takt i olika delar av landet.

Nyligen lyftes restriktioner kring museer, lekplatser och kyrkor, och för en vecka sedan fick hundratusentals elever gå tillbaka till skolan.

Butiker öppnar

I onsdags beslutade Merkel och delstaternas ledare dessutom att butiker får öppna igen, med villkoret att vissa hygienåtgärder vidtas. Teatrar, konsertlokaler och biografer är dock fortsatt stängda, och ett tidigare infört krav på en och en halv meters distans till andra människor blir kvar. Dessutom gäller masktvång i kollektivtrafiken och i matbutiker.

Tyskland har varit mer framgångsrikt än andra stora europeiska länder när det gäller att hantera coronaepidemin. Trots sin större befolkning har landet långt färre dödsfall än exempelvis Frankrike, Italien, Storbritannien och Spanien.

Fakta: Stort intresse för tyska strategin

Tyskland har jämfört med andra stora europeiska länder haft förhållandevis få coronarelaterade dödsfall, vilket har väckt ett intresse för den tyska strategin.

Till skillnad från exempelvis Italien och Frankrike har Tyskland inte infört något generellt utegångsförbud. Invånarna har dock ålagts att enbart umgås med familjemedlemmar och ytterligare en person, och hålla avstånd på en och en halv meter i offentligheten.

Det tyska utgångsläget var gynnsamt, med en väl utbyggd sjukvårdsinfrastruktur och ett mycket högre antal både sjukhussängar och intensivvårdsplatser per capita än exempelvis Sverige. Kapaciteten har sedan coronautbrottet förbättrats ytterligare, med nya specialkliniker för covid-19-patienter. Tyskland har också testat sin befolkning i mycket högre grad än många andra länder.

Christian Drosten, en av Tysklands främsta virologer, har lyft fram förbundskansler Angela Merkels forskarbakgrund (som doktor i fysikalisk kemi) som en positiv faktor i kampen mot smittan.

Källa: Wall Street Journal, TT

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons