Annons
Nyheter

Västra Götaland: "Vi ser en nedgång"

Spridningen av coronaviruset i Västra Götaland har nått – och kanske till och med passerat – en platå.
Men nedgången kommer att ta tid.
Coronaviruset • Publicerad 15 maj 2020
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, under en pressträff på fredagen.
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, under en pressträff på fredagen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg, Västra Götalandsregionen.
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg, Västra Götalandsregionen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kurvan över antalet covid-19-sjuka har sett rätt plan ut de senaste veckorna. Nu vågar Västra Götalandsregionen även säga det officiellt. Antalet patienter tycks ha slutat öka.

– Förra veckan sade jag att ökningen avstannat. Nu använder jag ordet platå, säger Ann Söderström.

Annons

När det var som värst, i början av maj, hade Västra Götalandsregionen 375 inneliggande covid-19-patienter och 97 patienter på intensivvårdsavdelning.

På fredagen var motsvarande siffror 297 respektive 76. Utifrån en bedömning av utvecklingen i Stockholm tycks pandemins omfattning alltså ha börjat minska även i Västra Götaland.

– Tittar man på Stockholm, vi lägger ju deras kurva parallellt med vår, så är nog platån två–tre veckor, säger Ann Söderström.

– I dag ser jag en nedgång. Jag tror att vi nådde vår platå i början av maj, medan Stockholm nog hade sin runt påsk.

Långsammare nedgång

Den stora knäckfrågan nu är hur situationen kommer att utvecklas framöver. Enligt Ann Söderström är det troligt att nedgången kommer att ta längre tid än uppgången.

– Efter platån pratar vi om en halveringstid på fyra till åtta veckor. Det vi kan säga är att nedgången inte blir lika snabb som uppgången, säger hon.

Samtidigt, poängterar hon, är pandemin långt ifrån över.

– Det är otroligt viktigt att vi håller i det här. Det är nog det allra svåraste, det ser vi i vår egen verksamhet också.

– Till exempel att inte gå till jobbet om man bara har lite, lite snuva. Man är lojal mot sin arbetsgivare och känner sig inte sjuk. Men det tror jag är bland det viktigaste, att man håller sig hemma om man har symptom.

Fortsatt spridning

Även Thomas Wahlberg, som är chef för smittskyddet i Västra Götalandsregionen, lyfter fram vikten av att alla fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Annons

– Spridningstakten har minskat och antalet allvarligt sjuka har stabiliserats. Men vi har fortfarande en smittspridning i vår region, i alla kommuner, säger han.

– Det är viktigt nu att vi fortsätter göra allt vi kan för att hålla nere och begränsa smittspridningen. Det vi gör nu är det vi kommer att se framöver i antal nya smittade personer.

Fakta: Antalet fall i Västra Götaland

Västra Götalandsregionen har hittills haft 4 112 bekräftade fall av covid-19. Totalt har 272 personer behövt intensivvård. 389 personer har avlidit.

Antalet personer som behövt slutenvård var som högst den 4 maj, då det fanns 375 inneliggande patienter på regionens sjukhus.

Den 6 maj behövde det högsta antalet, 97 patienter, intensivvård samtidigt.

På fredagen fanns 297 inneliggande patienter, varav 76 på intensivvårdsavdelning.

Källa: Västra Götalandsregionen och Folkhälsomyndigheten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons