Annons
Nyheter

Sms-bedragare lurade till sig 154 miljoner

Brott • Publicerad 2 mars 2022
Bedragarna tros ha kommit över bank-id:n. Arkivbild.
Bedragarna tros ha kommit över bank-id:n. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett brottskluster, som av polisen har fått arbetsnamnet "Kapten Krok", kan ha lurat till sig drygt 154 miljoner kronor från mindre företag sedan 2019, skriver SVT Nyheter.

Enligt polisen ligger klustret bakom minst 266 fullbordade brott sedan slutet av 2019. Pengarna har försvunnit genom så kallad smishing, en form av telefonbedrägeri där den första kontakten sker genom sms som ser ut att komma från banken. Det leder så småningom till att den drabbade skapar ett nytt bank-id som bedragarna tar över.

Annons

En 26-årig man från Sydsverige står inför rätta misstänkt för grovt bedrägeri i sex fall där cirka 15 miljoner kronor har försvunnit – han misstänks ha haft en viktig roll i bedrägerierna, skriver SVT.

Rättegången mot honom pågår i Stockholms tingsrätt. Det finns fler misstänkta i ärendet där åtal väntas väckas längre fram.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons