Annons
Nyheter

Soligt, varmt och kallt – så var aprilvädret

Ena stunden varmt, nästa kallt och blåsigt. I år gjorde april ingen besviken, det blev aprilväder med omväxlande varmt och kallt – men överlag mildare väder.
Väder • Publicerad 1 maj 2020
Den meteorologiska våren anlände tidigt i år. Arkivbild.
Den meteorologiska våren anlände tidigt i år. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/ TT

Månaden bjöd på två perioder med sommarvarmt och milt väder. Däremellan drog vind, kyla och regn in. Men även fast de senaste dagarnas regn och blåst gör sig påmind var den gångna månaden överlag mildare än normalt, skriver SMHI på sin hemsida.

Redan den 1 april hade den meteorologiska våren anlänt till hela Götaland och även till vissa delar av Svealand. I södra Norrland blev det meteorologisk vår först omkring två veckor senare.

Annons

Både i Götaland och i Svealand låg värmen i snitt ett par grader över medeltemperaturen. Så även i södra Norrland, även om det där endast vara någon grad över det normala. I norra Norrland var temperaturen normal hela månaden.

På flera platser längs den svenska östkusten uppmättes medelvärmerekord. Bland annat vid Landsort, i Södermanland, där den låg på april med 6,1 grader, något högre än 2015 års värmerekord på 5,9 grader. Enligt SMHI beror detta på den extremt varma vintern som hållit uppe temperaturerna i havsvattnet.

I slutet av april drog en ny period av högtryck in och gav temperaturer över 20 grader på vissa håll i södra Sverige.

Lägst temperatur under april var det i Nikkaluokta, i Lappland, natten mot den 4 april då minus 27,8 grader uppmättes.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons