Annons
Nyheter

Sommarstugeägare redovisar inte hyresinkomster

Två av tre fastighetsägare som hyr ut sin sommarstuga redovisar inte inkomsten i deklarationen.
Det visar en granskning som skattekontoret i Växjö gjort.
Nyheter • Publicerad 26 april 2004

- Vi har genomfört kontrollen genom underlag från utländska stugförmedlare. Sammanlagt handlar det om oredovisade intäkter på 900 000 kronor, säger Leif Petersson vid skattekontoret som anser att utfallet är uppseendeväckande.

Sammanställningen av granskningen, som gäller fastighetsägare bosatta i Kronobergs län, är just klar och flera ärenden har avgjorts i skattenämnden och därmed blivit offentliga. Flertalet fall ligger på oredovisade inkomster på mellan 5 000 och 25 000 kronor per taxeringsår.

Annons

Upptaxeras för flera år

När skattekontoret upptäckt dessa inkomster har kontroller gjorts även för andra år. En del fritidshusägare har därför upptaxerats under en rad år. Eftersom inkomsten utelämnats påförs personerna förutom vanlig skatt även skattetilllägg med ytterligare 40 procent av skatten.

Preventiv effekt

- Förhoppningen är att den här granskningen skall få en preventiv effekt vid de fortsatta uthyrningarna. Vi håller redan på att arbeta med uppföljningar som lär pågå under hela 2004, säger Leif Petersson.

Den nu avslutade kontrollen genomfördes med underlag från utländska stugförmedlare. Skattekontoret vill inte avslöja upplägget på den nya granskningen av stuguthyrning.

Uthyrning i tätorter

- Under innevarande år kommer vi också att kontrollera om inkomster från uthyrning i tätorter redovisas. Det handlar främst om rumsuthyrning i privatbostäder. Självklart är det i länets största orter som kontrollen företrädesvis sker, konstaterar Leif Petersson.

Skattekontoret i Växjö har redan hämtat in alla nödvändiga uppgifter och håller på med bearbetningen.

Återstår att se om det är fler som redovisar inkomster från rumsuthyrningen än när fritidshuset hyrs ut.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons