Annons
Nyheter

Spännande avslutning på flygtema

Så känns det att ha en helikopter över huvudet - det liknar en orkan. Vinden är så stark att det nästan är svårt att stå upprätt. Den upplevelsen fick eleverna i Sandsbro som avslutning på sitt flygtema.
Nyheter • Publicerad 24 april 2004
Fjolårslöven for till väders igen när försvarets räddningshelikopter beredde sig att ta mark vid Sandsbro skola. Foto: LARS-GÖRAN RYDQVIST
Fjolårslöven for till väders igen när försvarets räddningshelikopter beredde sig att ta mark vid Sandsbro skola. Foto: LARS-GÖRAN RYDQVISTFoto: 

Tack vare att en förälder, Peter Jacobsson, har varit flygofficer och vet hur saker och ting fungerar, hade en räddningshelikopter från försvaret förlagt en av sina övningar till Toftasjön. En nödsändare var placerad på sjön. Tre personer, bland dem Peter Jacobsson, låg i vattnet när helikoptern, med Sam Lundgren vid spakarna, hittade de nödställda.

Ytbärgaren, värnpliktige Tobias Hartonen, firades ned och fäste räddningsselen kring en i taget av de nödställda. När alla hade firats upp gick helikoptern sakta in för landning på fotbollsplanen. Det var då eleverna fick känna av verklig blåst.

Annons

Flygtema i skolan

Bakgrunden till det dramatiska inslaget i undervisningen är att årskurserna 4-6 vid skolan har haft flyg som tema. Flyget fyller 100 år i år.

Rektor Annbritt Petersson och läraren Mikael Karlsson berättar att temat började med ett besök på Växjö flygplats. Sedan har flygfrågor varit ett stående inslag i undervisning-en. Eleverna har studerat flygengelska, aerodynamik, gjort matematiska beräkningar och mycket annat.

Annbritt Petersson säger att flygtemat varit ett led i lärarnas kompetensutveckling på väg mot ett förändrat arbetssätt. En ny skola kräver ny pedagogik. Den nya skolan i Sandsbro får basrum i stället för klassrum och organiseras som mentorskap. Lärare i kärnämnen sysslar med sina ämnen i stället för att vara klasslärare.

Starka minnen av dagen

300 elever var med när helikoptern räddade de nödställda på Toftasjön. Deras läktare var perfekt: en hög vall mellan fotbollsplanen och sjön. De hade med andra ord fri sikt åt båda håll.

- Detta måste beröra alla. Alla eleverna kommer att få starka minnen av den här dagen, sade Annbritt Petersson.

Efter landningen tog besättningschefen, major Sam Lundgren, och berättade om sin maskin, en Superpuma som är 15 meter lång och väger tio ton.

Besättningen består av fem personer: två förare, en navigatör, en mekaniker och så ytbärgaren, som alltså är den medlem i besättningen som går ner till den nödställde.

Superpuma

Annons

Superpuman finns endast i tio exemplar i hela Sverige, men parallellt finns det också 14 Vertolhelikoptrar som kan utföra samma uppdrag och dessutom jaga u-båtar.

- Roligt med en skola som tar vara på föräldrarnas kunskaper och släpper in samhället i skolan. Och att eleverna fick se en riktig övning, säger föräldern Peter Jacobsson.

Åke Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons