Annons
Nyheter

Sparkade Skanskachefer utreds

Trots att byggjätten Skanska valde att inte polisanmäla de båda avskedade cheferna skall polisen nu gå till botten med fallen. Vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson i Växjö beslutade i går att inleda en förundersökning mot båda personerna.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2006

- Med ledning av tidningsuppgifterna finns det anledning att anta att brott har förövats. Förundersökningen omfattar båda personerna och nu blir det polisens sak att utreda vad det är som har hänt, konstaterar Yvonne Rudinsson.

Knappt 380 000 kronor Polisens första steg blir att begära in Skanskas nyligen avslutade internutredning som visar att de båda männen utnyttjat företaget för privat vinning. Skanska har hittills inte velat offentliggöra hur cheferna gått till väga. Enligt internutredningen handlar det i det ena fallet om knappt 380 000 kronor.

Annons

- Brottsmisstanken gäller grov förskingring alternativt grov trolöshet mot huvudman.

Oavsett vilken av brottsrubriceringarna är minimistraffet sex månaders fängelse. Vid bedömningen huruvida brottet är grovt går gränsen beloppsmässigt vid omkring 200 000 kronor. Sedan kan andra omständigheter trots lägre belopp medföra grovt brott. Exempelvis om gärningsmannen missbrukat ansvarsfull ställning, använt falsk handling eller vilseledande bokföring.

I det andra fallet handlar det om betydligt blygsammare belopp, cirka 10 000-15 000 kronor. Rubriceringen är i nuläget förskingring alternativt trolöshet mot huvudman.

Utredning sedan maj Anledningen till att polisen kan utreda brottsmisstankarna trots att Skanska valt att inte göra någon anmälan är att brotten faller under allmänt åtal. Fallet är ofta likadant vid exempelvis närståendebrott inom familjen där kvinnan inte sällan är ovillig att göra en anmälan eller rent av vill återta en redan gjord anmälan. Men polisen försöker ändå klara ut vad som har hänt.

Internutredningen inom Skanska har pågått sedan de båda cheferna lämnade företaget i början av maj. Skanska har fått tillbaka sina pengar och eftersom cheferna redan slutat valde företaget att inte själva blanda in polisen. När förhören trots allt börjar hållas med företrädare för Skanska, de misstänkta och eventuella vittnen är inte klarlagt. Inledningsvis gäller det för polisen att samla in så mycket skriftlig information som möjligt.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons