Annons
Nyheter

Spiondömd ska överklaga till HD

Peyman Kia som i hovrätten dömdes till livstids fängelse för grovt spioneri kommer att överklaga till Högsta domstolen, skriver Expressen.
Brott • Publicerad 12 juni 2023
Advokat Anton Strand som försvarar den spiondömde Peyman Kia säger att livstidsdomen ska överklagas till Högsta domstolen. Arkivbild.
Advokat Anton Strand som försvarar den spiondömde Peyman Kia säger att livstidsdomen ska överklagas till Högsta domstolen. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Ingen som är dömd till livstids fängelse är nöjd med den påföljden. Jag tror att överklagan går in i övermorgon. I första skedet gäller det att få prövningstillstånd, säger hans advokat Anton Strand till tidningen.

Ytterst få av alla fall som överklagas till Högsta domstolen beviljas prövningstillstånd.

Annons

Svea hovrätt slog i sin dom fast att 42-årige Kia gjort sig skyldig till grov spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift. Enligt domstolen har han anskaffat, befordrat och för den ryska underrättelsetjänsten GRU röjt den absoluta merparten av de uppgifter som omfattas av åtalet.

Enligt åtalet anskaffade han ett 90-tal hemliga dokument genom sina tidigare anställningar på Säpo och Must, och hovrätten bedömde att lejonparten av dem lämnats vidare till Ryssland.

Brottsligheten pågick mellan oktober 2011 och februari 2017, enligt hovrättsdomen.

Peyman Kia har erkänt spioneri genom att vid två tillfällen ha sålt underrättelseuppgifter till Ryssland. Enligt honom själv rörde det sig vid det ena tillfället om falska uppgifter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons