Annons
Nyheter

Splittrat ansvar kan ha sinkat covidtester

Att ansvaret för coronapandemin delas av kommuner, regioner och nationella myndigheter kan ha fördröjt ökad testning, enligt en granskning som har gjort.
Coronaviruset • Publicerad 10 november 2020
Att bred testning för covid-19 inte kom i gång snabbt i Sverige kan bero på det splittrade ansvaret, enligt en granskning. Arkivbild.
Att bred testning för covid-19 inte kom i gång snabbt i Sverige kan bero på det splittrade ansvaret, enligt en granskning. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Tidigt i våras sade både regeringen och Folkhälsomyndigheten att testningen för covid-19 skulle intensifieras, men trots det dröjde en utbredd provtagning.

– Den ganska splittrade bild vi har med 21 regioner gör det naturligtvis ganska problematiskt. Det blir ganska snabbt kapacitetsbrist i sådana system, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till radion.

Annons

Det handlar bland annat om svårigheter med att synkronisera nya externa laboratorier med regionernas olika system och att regionerna har varit olika snabba med att ställa om sina egna laboratorier.

Men Emma Spak, Sveriges kommuner och regioners sektionschef för hälso- och sjukvård ger en annan bild.

– Regionerna har en styrka i att de finns nära sin befolkning och kan anpassa sin verksamhet efter de regionala behoven, samtidigt har de en extrem styrka i att kunna samarbeta, säger hon till Ekot.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons