Annons
Nyheter

Stärkta rättigheter för aktieägare inom EU

Aktieägare ska god tillgång till information om företaget, oavsett var i EU de är bosatta.
De ska också enkelt kunna uttnyttja sina rättigheter, som att rösta, utan att
behöva närvara vid bolagsstämmor och möten.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2006

Det är EU-kommissionen som föreslår ett nytt direktiv för att ytterligare stärka aktieägarnas ställning i bolagen och främja företagens effektivitet och konkurrenskraft.

- Aktieägarna måste kunna få tillgång till relevant information i tid och kunna rösta utan att stöta på onödiga problem var de än befinner sig i EU. Annars kan de inte utöva lämpligt inflytande och se till att företagsledningen handlar i deras intresse. Våra förslag innehåller en rad viktiga miniminormer för att detta skall kunna genomföras med hjälp av modern och tillförlitlig teknik. Detta kommer att stärka aktieägarnas roll och sprida investeringarna inom EU, säger Charlie McCreevy, kommissionär med ansvar för frågor som rör den inre marknaden och tjänster.

Annons

Bland kommissionens förslag finns följande åtgärder:

- Bolagstämmor ska sammankallas minst en månad i förväg. All relevant information ska då finnas tillgänglig.

- Utländska aktieägare ska ha rätt att ställa frågor. Tröskel för att få lägga förslag får inte överstiga fem procent.

- Att genom fullmakt låta någon annan rösta i sitt ställe ska inte vara onödigt krångligt.

Blockering av aktier

I genomsnitt ägs cirka en tredjedel av aktiekapitalet i de börsnoterade företagen i EU av utländska aktieägare. De vanligaste problemen som utländska

aktieägare stöter på vid röstning innefattar bland annat blockering av aktier, otillräcklig eller sen tillgång till information och alltför betungande krav vid

röstning på distans.

Förslaget ska nu behandlas av Europaparlamentet och ministerrådet. De måste vara överens för att ett nytt direktiv ska börja gälla.

Kenneth Gehrman
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons