Annons
Nyheter

Statliga coronastöd gynnar fossilindustrin

Statliga stödpaket under pandemin kan enligt många bedömare bana väg för en grön omställning.
Men i Sverige har den största delen hittills gått till verksamhet som främjar fossil energi.
Klimat • Publicerad 16 november 2020
Flygbranschen har fått en stor del av Sveriges återhämtningspaket. Arkivbild.
Flygbranschen har fått en stor del av Sveriges återhämtningspaket. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Den internationella energiorganisationen IEA gick tidigt under coronakrisen ut med en tydlig rekommendation till världens stater att koppla ekonomiska stödpaket till hållbara projekt och en grön återhämtning.

”Det kommer både att stimulera ekonomin och skynda på omställningen till förnybara energikällor", förklarade IEA:s ordförande Fatih Birol.

Annons

Nu har Stockholm Environment Institute analyserat hur Sveriges stödpaket har fördelats hittills.

– Två tredjedelar av investeringarna har gått till fossilbranschen och en tredjedel till vad vi kallar gröna investeringar. Sverige är varken bättre eller sämre än andra länder. Däremot är det självklart förvånande att ett land som Sverige som har väldigt höga mål och starka mål inte vågade gå lite längre, säger forskaren Gregor Vulturius till Vetenskapsradion.

Inga villkor

En stor del av det stöd som främjar fossil energianvändning har gått till flygbranschen.

Forskarna konstaterar också att endast hälften av stödet till dessa fossilberoende verksamheter kopplas till någon form av villkor att fasa ut användningen av fossila bränslen.

– Alla pengar som går till fossilbranschen nu utan villkor låser in den här branschen och då låser vi in utsläppen i framtiden, säger Gregor Vulturius till radion.

Större satsning nästa år

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) säger i en intervju i Sveriges Radios P1 Morgon att det har varit extraordinära omständigheter.

– Vi har gått ut väldigt brett med snabba och akuta stödpaket till den svenska ekonomin. Då kan man inte ställa krav på omställning om bara någon månad, när det handlar om liv och hälsa och människors arbetstillfällen och levebröd, säger Lövin.

Inför nästa år innehåller budgeten en större satsning på grön återhämtning, tillägger hon.

– Vi går ut med bland annat 50 miljarder de närmaste tre åren i gröna kreditgarantier, som ska möjliggöra att företag ska kunna låna pengar med statliga garantier för omställning bort från det fossila till det förnybara.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons