Annons

Andersson och Hultqvist till Finland om Ukraina

Statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist reser på lördagen till Helsingfors. De ska diskutera kriget i Ukraina med den finländska statsledningen.
Ukrainakriget • Publicerad 4 mars 2022
Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Magdalena Andersson. Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Magdalena Andersson. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Andersson och Hultqvist ska hålla samtal med Finlands president Sauli Niinistö, statsminister Sanna Marin och försvarsminister Antti Kaikkonen.

På agendan är Rysslands angrepp mot Ukraina, den säkerhetspolitiska utvecklingen och samarbetet mellan Sverige och Finland, uppger regeringen i ett pressmeddelande.

Annons

Statsministrarna Andersson och Marin ska hålla ett separat möte om säkerhetsläget, ekonomiska frågor och andra EU-ärenden, skriver regeringen. Även försvarsministrarna Hultqvist och Kaikkonen ska ha ett enskilt samtal.

Sverige och Finland har ett nära försvarssamarbete som också fördjupats på senare år. Målet har bland annat handlat om att förbättra ländernas förmåga att försvara sig och att stärka säkerhetssituationen i Östersjöregionen, samt möjliggöra gemensamt operativt agerande.

Stärkt samarbete

Varken Sverige eller Finland är med i Nato, men ingår i partnerskap med alliansen. På fredagen deltog Sverige och Finland som särskilt inbjudna vid Natos extrainsatta utrikesministermöte i nordöstra Bryssel som hölls med anledning av kriget i Ukraina.

Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg deltar de båda länderna i alla Nato-konsultationer om krisen.

Robert Rydberg, kabinettssekreterare på svenska UD, var med på mötet.

På TT:s fråga om Anderssons och Hultqvists resa på lördagen ska tolkas som att ännu ett steg ska tas i det redan nära svensk-finländska samarbetet svarar Rydberg:

– Vi har en oerhört nära och tät dialog med Finland säkerhetspolitiskt sedan länge. Det är naturligtvis särskilt viktigt när vi står inför den här typen av utmaningar som vi står inför nu, att hålla ett utomordentligt nära samarbete just med Finland, men också med de andra nordiska länderna.

Niinistö möter Biden

Finlands president Niinistö besöker under fredagen Washington för att samtala med USA:s president Joe Biden om Rysslands invasion av Ukraina, krigets inverkan på den europeiska säkerheten och försvarssamarbetet mellan Finland och USA.

På måndag reser även försvarsminister Kaikkonen till USA i en sedan tidigare inplanerad resa. Där ska han bland annat träffa amerikanske kollegan Lloyd Austin för att diskutera Ukraina, säkerhetsläget i Europa och relationerna mellan ländernas försvarsmyndigheter, skriver Finlands regering på sin hemsida.

Finland och Ryssland delar en cirka 130 mil lång gräns.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons