Annons
Nyheter

Statsvetare: En historisk situation

En historiskt ny situation i en valrörelse.
Så beskriver en statsvetare Centerledaren Annie Lööfs besked om att Magdalena Andersson (S) är den bästa statsministerkandidaten.
Politik • Publicerad 15 augusti 2022
Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Arkivbild.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

– Att man så tydligt väljer sida och drar på sig de andra borgerliga partiernas kritik, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Samtidigt tycker han inte att att Annie Lööf tar en särskilt stor risk.

Annons

– Hon har sina fiender i det borgerliga läget redan. Det har ju aldrig hänt förut att Centerpartiet varit de borgerligas fiende på den nivån som det är nu. Och nu är det här ett finger upp tillbaka till dem. Ja, ni har rätt, vi har valt sida.

Annie Lööf kom med beskedet i en intervju med Dagens Nyheter. Hon sade också att C kan tänka sig att sitta i en regering med Socialdemokraterna.

Däremot upprepar Lööf att C inte kommer att ha något organiserat budgetsamarbete med Vänsterpartiet.

– Det är ju som förut, det är ju rörigt och oklart. Men det är ju ändå en stor skillnad jämfört med 2018 tack vare det här.

Esaiasson säger att det nu blivit ännu tydligare att det är två lag i valrörelsen.

– Något som jag tror, men det är svårt att belägga, är att väljarna kommer att väga in regeringsbildningarna tydligare den här gången än förra gången.

– Det är svårare att önsketänka att man ska få den regering som man vill utan man måste se realistiskt på saken och det kommer att öka det strategiska inslaget i väljarnas kalkyler.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons