Annons
Nyheter

Statsvetaren: Återgång till två tydliga block

Två tydliga block och försvårade Nato-överläggningar. Det blir resultatet efter tisdagens misstroendeomröstningen, enligt flera statsvetare.
Politik • Publicerad 7 juni 2022
Justitieminister Morgan Johansson kramar statsminister Magdalena Andersson efter misstroendeomröstningen mot honom i riksdagen.
Justitieminister Morgan Johansson kramar statsminister Magdalena Andersson efter misstroendeomröstningen mot honom i riksdagen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige slapp en regeringskris med en hårsmån. Om riksdagen hade riktat en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S) skulle Magdalena Andersson (S) ha valt att låta hela regeringen avgå.

Misstroendeomröstningen i riksdagen samlade dock inte tillräckligt många röster för att fälla honom tack vare att den tidigare vänsterpartisten och politiske vilden Amineh Kakabaveh lade ner sin röst. Det kan få flera konsekvenser.

Annons

– Jag ser en återkomst av ett rött och ett blått block, om än med lite annorlunda partisammansättning. Hotet om att hela regeringen skulle avgå vid ett misstroende mot Morgan Johansson tvingade slutgiltigt in Annie Lööf i den röda gruppen, säger statsvetaren och forskaren Marja Lemne.

Tappar förtroende

Trots utfallet tycker hon inte att det finns någon vinnare.

– Alla inblandade är egentligen förlorare. Det som står på spel är befolkningens förtroende för de politiska institutionerna och det här ökar inte förtroendet för dem.

Marja Lemne är också förvånad över hur många av de beskyllningar som föregått omröstningen som inte har haft med själva sakfrågan att göra.

– Det har varit ett politiskt spel och jag hoppas att det inte fortsätter i valrörelsen utan att den i stället kommer att handla om sakfrågorna, säger hon.

Både hon och statsvetarprofessor Tommy Möller är bekymrade över vad regeringens beroende av Amineh Kakabaveh kan leda till i förhandlingarna om Sveriges medlemskap i Nato.

– Det är oundvikligt att det kommer att påverka frågan, Ankara lyssnar, säger Möller.

– Sveriges situation i underlättas inte av att Amineh Kakabaveh har ett så stort inflytande. Det riskerar att bli en stötesten, säger han.

Fortsatt turbulent

Att vara beroende av politiska vildar är en fråga som varit uppe förr.

– Det här kan aktualisera frågan om man ska kunna lämna sitt parti men ändå sitta kvar i riksdagen. Vad man än kommer fram till i frågan kommer det att leda till problem, säger Marja Lemne.

Annons

Även Tommy Möller tror att den ovanligt turbulenta mandatperioden med diverse misstroendeförklaringar kommer att bestå.

– Den parlamentariska situationen kommer fortsatt att vara extremt turbulent.

Han tycker att Magdalena Anderssons spelade ett högt spel när hon hotade med avgång om Morgan Johansson fälldes.

– Det var ett litet, men lyckat, risktagande eftersom man sitter kvar. Ingen ville ha en regeringskris just nu, säger Tommy Möller.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons