Annons
Nyheter

Steinar Sjöborg håller på att bygga en hall för skulpturell glaskonst

Växjö är på väg att få sin första hall för skulpturell glaskonst.
Vid Helgasjöns strand på Helgö bygger Steinar Sjöborg ett närmare 400
kvadratmeter stort hus i två våningar där konstnärer från hela Glasriket i en attraktiv miljö ska kunna visa upp och även sälja sina verk.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2006
Steinar Sjöborg i sin blivande konsthall som enligt planerna ska bli klar att tas i bruk omkring den 1 september. Foto: Ingemar Kroon
Steinar Sjöborg i sin blivande konsthall som enligt planerna ska bli klar att tas i bruk omkring den 1 september. Foto: Ingemar KroonFoto: 
På Helgö, vid stranden av Helgasjön, är Steinar Sjöborgs nya konsthall för skulpturell glaskonst på väg att färdigställas. Foto: Ingemar Kroon
På Helgö, vid stranden av Helgasjön, är Steinar Sjöborgs nya konsthall för skulpturell glaskonst på väg att färdigställas. Foto: Ingemar KroonFoto: 

- Det finns ett behov av att exponera stora konstverk och skulpturer. Tanken är att vi på Helgö ska presentera det moderna och de aktuella trenderna inom glaskonsten, säger Steinar Sjöborg.

Hans intresse för konstglas väcktes i mitten av 1970-talet.

Annons

Sedan 1987 har han ett väl utvecklat samarbete med paret Bertil Vallien och Ulrika Hydman-Vallien.

I Specialistläkargruppens fastighet vid Trädgårdsgatan i Växjö är främst Bertil Valliens glaskonst rikligt representerad.

Dessutom har paret Vallien i hög grad bidragit till den utställning av konstglas som Steinar Sjöborg under många år har ordnat på sin läkarmottagning.

- Men det är svårt att skapa en attraktiv utställning i en aktiv miljö. Dessutom krävs betydande personella resurser - för att under en helg förvandla mottagningen till en konsthall brukar 25 personer delta i förändringsarbetet, säger Steinar Sjöborg.

Andra förutsättningar

När konsthallen på Helgö preliminärt står klar att tas i bruk omkring den 1 september blir förutsättningarna helt annorlunda.

- Bredvid konsthallen ska vi också bygga en bostad som konstnärerna kan använda dels under tiden då de sätter upp utställningen, dels under själva utställningstiden, säger Steinar Sjöborg.

Avtal med Orrefors

Många av de glasverk som ska

visas i den av Adrian Qvarnström ljussatta hallen kommer från konstnärer som är knutna till Orrefors-koncernen. Även Johansfors och Transjö-hyttan blir representerade.

Annons

- Vi har ett avtal med Orrefors och de andra glasbruken. De

objekt som ställs ut går inte att köpa i en vanlig butik. Det är

heller ingen risk för bussinvasion på Helgö. Samtliga visningar måste förhandsbokas, säger Steinar Sjöborg.

Ljus framtid

Han ser en ljus framtid för Glasriket, mycket beroende på New Wave Groups och Torsten Janssons entré i branschen.

- Svensk glaskonst har en stark status även internationellt. Nu är även många yngre konstnärer på väg in i branschen. Det känns bra och vi får hoppas att det också ökar yngre konsumenters

intresse för glas, säger Steinar Sjöborg.

Satsningen på en konsthall kostar honom minst fem miljoner kronor.

- Genom mitt yrke har jag möjlighet att utveckla min hobby. Målsättningen är att verksamheten i konsthallen ska gå ihop och även generera en mindre vinst. Men det är inte för att tjäna pengar som jag bygger konsthallen. Jag vill visa att glas är vackert, säger Steinar Sjöborg.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons