Annons
Nyheter

Stig Nilsson – krigsfånge i 50 år

Stig Nilsson har varit krigsfånge sedan 1972. Medan han suttit i fångläger har Olof Palme blivit mördad, Berlinmuren fallit och tusentals människor dött i ett terrorattentat i USA.
Nu firar han för 50:e gången sin födelsedag i fångenskap – menige Stig Nilsson, född den 10 juni.
Försvar • Publicerad 10 juni 2022
Krigsfången Stig Nilsson, tecknad av Alf Lannerbäck, dök upp i "Soldaten i fält" första gången 1972.
Krigsfången Stig Nilsson, tecknad av Alf Lannerbäck, dök upp i "Soldaten i fält" första gången 1972.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sedan 1972 års upplaga av soldatreglementet "Soldaten i fält" har den fiktive soldaten Stig Nilsson varit exempel på hur man ska agera i enlighet med Genèvekonventionen om man blir tagen som krigsfånge. Födelseåret har ändrats i takt med att nya upplagor getts ut, men han har alltid fyllt år den 10 juni.

Med tiden har "Stig Nilsson-dagen" blivit ett begrepp och i dag har Stig konton i sociala medier där han från fångenskapen brukar påminna om sin existens.

Allvarlig baksida

Annons

En som brukar uppmärksamma Stig Nilssons födelsedag är major David Bergman, doktor i psykologi vid Försvarshögskolan, som förmedlar de senaste underrättelserna om Nilsson på Krigsvetenskapsakademins hemsida.

För honom är Stig Nilsson-dagen å ena sidan en rolig grej.

– Vi har i väldigt många år konsekvent haft en figur i alla våra reglementen som inspirerat så många generationer hur de ska ta sig an fångsituationer.

Å andra sidan finns det en allvarlig baksida. Även om Sverige varit i fred i väldigt många år har svensk personal i utlandstjänst hamnat i fång- och tvångssituationer.

– Jag vill synliggöra den positionen genom att lyfta fram den här fiktiva figuren och göra honom till en liten ikon för alla, och visa att vi tänker på dem som har det sämre än oss.

Får livstecken

För dagens utlandspersonal är risken större att bli kidnappad av krigsherrar eller separatistgrupper än att hamna i ett fångläger. Men för den som hamnar i en fångsituation är instruktionerna i "SoldF" i högsta grad relevanta, betonar David Bergman.

– Vad Stig understryker är att du alltid behöver en bra utbildning, för ibland kan du vara ensam och utelämnad åt någon som inte vill dig väl.

Var i världen Stig Nilsson befinner sig är höljt i dunkel, men David Bergman har sett remissutgåvan på den kommande "Soldaten i fält" och han är med i även den. Fortfarande i fångenskap, men i sällskap av en kvinnlig medfånge.

– Vi får vissa livstecken här i staben, vi vet att han lever, försäkrar David Bergman, som också vill skicka en hälsning till Stig Nilsson på födelsedagen.

– Vi glömmer inte Stig – vi kommer aldrig att sluta leta. Vi lämnar aldrig en kamrat bakom fiendens linjer och vi kommer att hitta honom.

Fakta: Stig Nilsson

Krigsfången Stig Nilsson dyker först upp i 1972 års upplaga av "Soldaten i fält". Då är han född 1950. I senare upplagor har hans födelseår ändrats till 1966 och senare 1980, men födelsedagen är alltid den 10 juni.

I dag finns Stig Nilsson-konton på både Twitter och Facebook.

Stig Nilsson är tecknad av Alf Lannerbäck, som illustrerade flera upplagor av "Soldaten i fält", även känd som "SoldF". Lannerbäck arbetade som befäl vid Fältpolisskolan vid Svea livgarde. Han skadades under en övning och under konvalescensen upptäcktes hans talang för att teckna. Lannerbäck började sedan teckna yrkesmässigt vid Arméstabens bilddetalj.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons