Annons
Nyheter

Stigande priser i industrin

Ekonomi • Publicerad 1 juli 2021
Inköpschefsindexet har sjunkit, men ligger på fortsatt historiskt hög nivå. Arkivbild.
Inköpschefsindexet har sjunkit, men ligger på fortsatt historiskt hög nivå. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Svensk industri går fortsatt på högvarv. Det gör även priserna, visar det månatliga inköpschefsindexet som mäter temperaturen i ekonomin.

Indexet sjönk marginellt, från 66,0 i maj, till 65,8 i juni, men ligger alltså fortsatt på historiskt hög nivå. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt.

Annons

Men siffrorna visar på en splittrad bild. Produktionen ser ut att falla, men sysselsättningen ökar. Indexet som mäter råvaru- och insatsvarupriser noterade ny rekordnivå.

"Det står alltmer klart att den högre aktivitetsnivån i industrin, stigande globala råvarupriser och brist på insatsvaror har lett till ett ökat kostnadstryck i producentledet", skriver Jörgen Kennemar, ekonom på Swedbank som tillsammans med inköpschefsorganisationen Silf står bakom mätningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons