Annons
Nyheter

Stigande virusnivåer i avloppsvattnet

Coronaviruset • Publicerad 8 december 2020
Reningsverket vid Henriksdal, i närheten av Hammarby sjöstad i Stockholm, visar på ökade mängder coronavirus i avloppsvattnet. Arkivbild.
Reningsverket vid Henriksdal, i närheten av Hammarby sjöstad i Stockholm, visar på ökade mängder coronavirus i avloppsvattnet. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Förekomsten av coronavirus i avloppsvattnet vid tre reningsverk i Stockholm har ökat den senaste tiden. Det rapporterar KTH , som genomför analyserna.

Enligt KTH har de påträffade virusnivåerna stigit under vecka 44–48, och är fortsatt på en hög nivå. Det gäller speciellt prover från reningsverket vid Henriksdal i centrala Stockholm.

Annons

En ökande nivå av viruset i avloppsvattnet kan vara en indikator på stor samhällsspridning och framtida belastning för sjukvården, men att använda avloppsprover som indikation på hur smittläget ser ut i samhället har fått kritik av bland andra statsepidemiolog Anders Tegnell.

KTH skriver att de under sommaren och hösten förbättrat provmetoden, och att resultaten i första hand ska ses som komplement till övrig coronainformation för beslutsfattare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons