Annons
Nyheter

Stirrande ska göra Hongkong rökfritt

Om någon tänder en cigarett på en plats i Hongkong där rökning är förbjuden uppmanas Hongkongborna att stirra på personen, rapporterar BBC.
Hongkong • Publicerad 15 juli 2023
Hongkongbor uppmanas att hjälpa till att minska rökningen i staden genom att stirra på den som tänder en cigg där rökning är förbjuden. Arkivbild.
Hongkongbor uppmanas att hjälpa till att minska rökningen i staden genom att stirra på den som tänder en cigg där rökning är förbjuden. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Förslaget kommer från Hongkongs hälsoansvarige Lo Chung-mau som säger att allmänheten spelar en viktig roll när det gäller ambitionen att minska rökningen i staden.

– När någon ser en person röka i områden där rökning är förbjuden kan vi, även om inte polisen kan komma på en gång, stirra på rökaren, säger Lo Chung-mau.

Annons

Han säger att det handlar om att skapa en kultur där rökförbud accepteras och efterföljs.

– Ingen skulle påstå att det krävs en lag för att få folk att köa. Vårt samhälle har lyckats skapa en kultur där människor finner sig i att stå i kö och vänta på bussen. Jag hoppas att vårt samhälle också kan skapa en rökfri kultur, säger Lo Chung-mau.

Rökning är i dag förbjudet inne på restauranger, arbetsplatser, på allmänna platser inomhus och på vissa utomhus i Hongkong. Staden överväger även att förbjuda personer födda efter ett visst år att köpa tobaksprodukter samt att kraftigt höja skatten på cigaretter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons