Annons
Nyheter

Stockholms lärare: "Sluta slakta skolan"

Drygt en kvarts miljard saknas i Stockholms grundskolor för att upprätthålla nuvarande nivå, enligt Sveriges Lärare. "Sluta slakta skolan", löd budskapet från skolpersonal, föräldrar och barn som samlats till en manifestation i centrala Stockholm.
Utbildning • Publicerad 6 maj 2023
En manifestation mot nedskärningarna i skolan vid Stockholms stadshus under lördagen. I dagsläget går skolsektorn enligt Sveriges Lärares beräkningar 12 miljarder back.
En manifestation mot nedskärningarna i skolan vid Stockholms stadshus under lördagen. I dagsläget går skolsektorn enligt Sveriges Lärares beräkningar 12 miljarder back.Foto: Anders Wiklund/TT
Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare.
Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare.Foto: Anders Wiklund/TT

Budskapet var riktat till såväl stadens finans- och skolborgarråd som regeringen. Lärarna är trötta på politiskt käbbel och kräver att något görs nu, förklarar förbundsordförande för Sveriges Lärare, Johanna Jaara Åstrand.

– Vi är framför allt frustrerade över att våra politiker har så kort minne att de inte kommer ihåg vad de lovade under valrörelsen, säger hon.

Annons

Hundratals människor hade slutit upp i det soliga men svala vårvädret och marscherade från stadshuset, där första delen av manifestationen hölls, till Mynttorget i Gamla Stan.

I regeringens vårbudget finns inga nya pengar till kommunerna. Enbart skolsektorn skulle totalt behövt ett tillskott på 12 miljarder, beräknar Sveriges Lärare. Besparingarna som krävs får den absurda konsekvensen att man till exempel i Stockholm förhandlar om övertalighet, när det egentligen behövs fler lärare, enligt Jaara Åstrand.

"Gör om, gör rätt"

– De som kräver besparingarna är ansvariga. Politiker i stadshuset, regering och riksdag: vi orkar inte lyssna på pajkastning om vem som är ansvarig för vad. Gör om, gör rätt – vi kräver en tilläggsbudget nu! sade Britt-Marie Selin, ordförande för Sveriges Lärare Stockholm, i sitt tal.

Läraren och skoldebattören Marie Wiman sammanfattade känslan hos lärarna när de tvingas agera administratörer, kuratorer och ha flera andra roller förutom läraruppdraget:

– Vi går inte på knäna – vi vaggar fram på våra bäckenben!

Bollen hos stadens politiker

Kostnaden för att försumma skolorna blir hisnande, i form av utslagning och kriminalitet, varnade Johanna Jaara Åstrand.

– Det här vet politikerna, ändå kommer nedskärningarna. Men de kan undvikas. Regeringens vårbudget är en stor besvikelse, men nu äger politikerna i Stockholm frågan!

Liknande manifestationer är planerade att hållas i Göteborg och Umeå den 25 maj.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons