Annons
Nyheter

Coronaoro och bankfrossa på börsen

Stockholmsbörsen faller i sällskap med ledande Europabörser. En ny våg av oro för coronapandemins effekter sveper över marknaden tillsammans med en släng av bankfrossa.
Börs • Publicerad 13 maj 2020
Nedåt på Stockholmsbörsen. Bildmontage.
Nedåt på Stockholmsbörsen. Bildmontage.Foto: Johan Hallnäs / TT

OMXS-index har vid klockan 14.30 fallit 1,7 procent. Nedgången är bred, med 29 av 30 tungviktare i OMXS30-index på minus.

Bland aktierna som drar mest nedåt i kraft av indextyngd finns klädkedjan H&M, vars aktie faller 3,7 procent.

Annons

Lastbilstillverkaren Volvos aktie faller 3,5 procent sedan styrelsen i tisdags kväll meddelat att man drar tillbaka förslaget om utdelning på nästan tolv miljarder för 2019 till följd av osäkerheten kring coronakrisens effekter.

Storbankerna tynger också, då en våg av bankfrossa drar över europeiska börser. Nordea och Handelsbanken faller med 2,9 respektive 5 procent.

Stora kreditförluster i tyska Commerzbank och nederländska ABN Amro och nya besparingsåtgärder i konkurrenten Deutsche Bank minskar suget efter bankaktier.

Marknaden präglas även av oro för nya vågor av smittspridning i länder som tidigare fått bukt på covid-19-pandemin. Därtill bidrar ökad oro för att relationen mellan världens två största ekonomier – USA och Kina – ska försämras ytterligare sedan ett förslag lagts fram i USA:s senat som ger president Donald Trump mandat att införa sanktioner mot Kina om kineserna inte kan redogöra fullt ut för hur pandemin började.

Kronan är stabil trots att SCB-statistik visar på ett oväntat stort fall för KPIF-inflationen på minus 0,4 procent i april.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons