Annons
Nyheter

Stoltenberg: Sverige medlem före Natotoppmöte

Sverige kommer att bli fullvärdig Natomedlem, slår försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg fast på en pressträff med statsminister Ulf Kristersson.
– Det är inte en fråga om utan när, säger norrmannen som hoppas på ett svenskt inträde före Natotoppmötet i juli.
Politik • Publicerad 7 mars 2023
Statsminister Ulf Kristersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Statsminister Ulf Kristersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringens proposition om svenskt Natomedlemskap är klar, och riksdagen väntas snabbehandla den så att beslut kan fattas redan under denna månad.

– Då är Sverige helt färdigt att ansluta till Nato efter ungersk och turkisk ratificering, säger Kristersson på tisdagens pressträff.

Annons

De positiva tongångarna från Stoltenberg bör dock ses i sitt sammanhang, anser Paul Levin, som är chef för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet

– Det ingår väl i hans roll att uttrycka optimism och också trycka på vikten av att den här ratificeringen går snabbt och att göra så med Ankara i åtanke. Jag tror det är så man ska se det, säger Levin till TT.

Samtalspaus positiv

Huruvida det är sannolikt att ett godkännande kommer före toppmötet vill han inte säga säkert. Men Levin tror att pausen i samtalen mellan länderna – och ett skiftat turkiskt fokus till följd av jordbävningen – kan en positiv verkan.

– Det var ju en ganska ilsken stämning. På så så ätt tror jag det var bra för processen, om man ska se det ur den svenska regeringens perspektiv, att få ta en liten vilopaus.

Den kanske mest avgörande delen i processen är att övertyga Turkiet om att Sverige uppfyllt sin del i den överenskommelse som slöts i somras och som också undertecknades av Finland. Sveriges nya terrorlagstiftning är enligt Kristersson ett steg på vägen.

– Att stärka den svenska lagstiftningen är bra för Sverige, men det är också ur ett Natoperspektiv bra för framtida allierade. Regeringens fokus på kampen mot organiserad brottslighet kommer att försvåra även PKK:s verksamhet, säger Kristersson.

"Har tjatat"

På torsdag träffas representanter för de tre länderna för att återuppta diskussionerna om en turkisk ratificering. Kristersson väntar sig inga avgörande beslut som följd av mötet, men ser det som positivt.

– Förväntningarna är inte högre än att det är bra att samtalen återstartar. Den här gången finns det mycket att informera om, säger Kristersson.

Även Stoltenberg ser positivt på mötet, men han vill inte spekulera i resultatet av just det mötet. En sak är han dock säker på: Sverige kommer att bli medlem

– Jag har tjatat om det förut, och jag har även gjort det i Ankara. Sverige och Finland har uppfyllt de krav som finns i trepartsöverenskommelsen och det är dags att ratificera Sverige och Finland, säger Stoltenberg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons