Annons
Nyheter

Stoltenberg varnar för långt utmattningskrig

Västvärlden måste göra sig redo och rusta för att det blir ett "långt utmattningskrig" i Ukraina, slog Natochefen Jens Stoltenberg fast efter att han på torsdagen haft samtal i Vita huset med USA:s president Joe Biden.
Nato • Publicerad 2 juni 2022
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens utanför Vita huset i Washington där han på torsdagen träffade USA:s president Joe Biden.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens utanför Vita huset i Washington där han på torsdagen träffade USA:s president Joe Biden.Foto: Evan Vucci/AP/TT

– I det långa loppet måste vi vara beredda. Eftersom det vi nu ser är att detta krig har blivit ett utmattningskrig, sade Stoltenberg till medier efter mötet.

Natochefen betonade också att ukrainarna "betalar ett högt pris på slagfältet för att försvara sitt eget land, samtidigt som även Ryssland lider stora förluster".

Till slut förhandling?

Annons

Stoltenberg sade att den västliga försvarsalliansen har "ett ansvar" att stödja Ukraina, samtidigt som han upprepade att Nato inte vill ha någon direkt konfrontation med Ryssland.

– De flesta krig – sannolikt också detta krig –kommer i något skede att nå förhandlingsbordet. Men det vi vet är att det som händer runt förhandlingsbordet är mycket nära kopplat till situationen på marken, på slagfältet, fortsatte han.

På frågan om Ukraina pressas av väst att acceptera territoriella förluster för att kunna förhandla fram fred, svarade Stoltenberg att "det är inte vår sak att avgöra eller att ha några starka åsikter om vad Ukraina ska acceptera eller inte acceptera".

Natochefen ville inte kommentera frågan om det förekom diskussioner om att försvarsalliansen skulle bidra med sjöeskorter för att få ut spannmål från hamnar – blockerade av Ryssland – ur Ukraina.

"Välkomnar ansträngningar"

Men Stoltenberg sade samtidigt att han "välkomnar lösningar".

– Det enklaste sättet att få ut mer spannmål och minska trycket mot matpriserna är att (Rysslands president Vladimir) Putin avslutar kriget, konstaterade han.

– Så länge det inte är fallet välkomnar jag ansträngningar från olika länder, inklusive Nato-allierade, att hitta sätt att få ut mer spannmål, sade Natochefen och betonade att utförseln kan ske i nära samarbete i FN.

Stoltenberg förklarade också att han såg positivt på ansträngningar att expandera exportrutter via land "men även möjligheten att få ut visst spannmål sjövägen".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons