Annons
Nyheter

Stopp för vårkänslorna – nu kommer kylan

Vårsol och plusgrader har värmt på flera håll de senaste dagarna. Men det varma vädret är inte här för att stanna – för nu vänder det.
Väder • Publicerad 1 mars 2023
Det blir en blåsig och karg helg för sportlovsfirarna i Norrlandsfjällen. Arkivbild.
Det blir en blåsig och karg helg för sportlovsfirarna i Norrlandsfjällen. Arkivbild.Foto: Ørn E. Borgen

Den som bor söderut kan njuta en dag till. Under torsdagen väntas det soliga vädret dominera i både Götaland och Svealand. I norr blir det betydligt mera blåst och moln.

Framåt helgen vänder det. Natten mot fredagen blir kylig med ett par minusgrader i nästan hela landet.

Annons

Enligt SMHI:s meteorolog Sofia Söderberg rör sig kall luft ned över landet norrifrån, vilket ger successivt lägre temperaturer i söder.

I helgen rör det sig om några enstaka plusgrader i Götaland och södra Svealand, men mer norrut kan det bli minus och snö.

Moln på ingång

Några krispiga vinterdagar med sol kan man inte heller helt räkna med.

– Molnigheten kommer att variera rätt mycket. Det kan komma att vara en del moln och kanske någon snöby som passerar men på vissa håll varvas det med lite sol av och till, säger Söderberg.

Det bistra vädret fortsätter in i nästa vecka. Den kyliga luften väntas fortsätta söderut då. Även ett par snöfallsområden kan dra in över landet från sydväst.

Det blir även kargt för sportlovsfirarna i Norrlandsfjällen. Från norra Dalarna upp mot Västerbotten och södra Lappland blir det blåsigt med hårda vindbyar.

– Allmänt så är det minusgrader som väntas längre norrut, även om det kan vara nära nollgradigt, säger Sofia Söderberg.

Varningar på vissa håll

Lavinrisken är måttlig eller liten på de flesta håll, förutom i Abisko/Riksgränsen där det finns en betydande lavinfara.

I nuläget har SMHI utfärdat flera varningar – gula såväl som orangea – för vind i kombination med snöfall på kalfjället, från södra Härjedalsfjället och uppåt, som sträcker sig som längst till på fredag. Men det kan vara bra att hålla sig uppdaterad även framåt helgen om de skulle förlängas, enligt Sofia Söderberg.

– Om vi tittar mot fjällen ser det ut som att det blir en mer nordlig strömning än nordvästlig och att det släpper med vinden i fjällen, men det fortsätter vara en del snöbyar som drar in av och till, säger hon.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons