Annons
Nyheter

Stor givarvilja – pengaregn till cancerstudier

Forskning • Publicerad 11 november 2020
Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden, är glad över att kunna stötta forskningen med en rekordsumma. Arkivbild.
Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden, är glad över att kunna stötta forskningen med en rekordsumma. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Svenska folkets givarvilja har varit särdeles stor det senaste året. Nu kan Cancerfonden göra en rekordutdelning till svensk cancerforskning: 799 miljoner kronor – det största beloppet i organisationens historia.

"Pengarna kommer uteslutande från det svenska folkets givarvilja och deras gåvor, och det känns fantastiskt att vi kan dela ut en sådan otroligt stor summa till cancerforskningen under ett år som har kantats av så mycket turbulens och osäkerhet", säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden, i ett pressmeddelande.

Annons

Elva lärosäten och totalt 252 forskningsprojekt delar på pengarna. Karolinska institutet får 290 miljoner kronor, Lunds universitet 131 miljoner och Uppsala universitet 107 miljoner. Projekt vid Göteborgs universitet, Umeå universitet, Stockholms universitet och Linköpings universitet tilldelas också mångmiljonbelopp.

Fakta: Cancer

De vanligaste cancerformerna i Sverige är prostatacancer, bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, hudcancer samt lungcancer.

Både gener och livsstilsfaktorer kan orsaka sjukdomen. Den allra största delen, cirka två tredjedelar, handlar dock om slumpen. Otur, helt enkelt.

Att cancer är en genetisk sjukdom är inte detsamma som att all cancer är ärftlig.

Ohälsosam mat, rökning, sol och alkohol kan bidra till att man får cancer. Radioaktiva ämnen eller röntgenstrålar kan i höga doser också framkalla cancer.

Källa: Cancerfonden

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons