Annons
Nyheter

Stor Ikea-donation för solceller i Indien

Den svenska möbeljätten Ikea kommer att donera 48 miljoner euro, motsvarande drygt en halv miljard kronor, till att bygga solceller på vårdcentraler i Indien.
Ekonomi • Publicerad 7 april 2023
Solcellerna ska förbättra sjukvården för 170 miljoner människor, enligt Ikea Foundation. Arkivbild.
Solcellerna ska förbättra sjukvården för 170 miljoner människor, enligt Ikea Foundation. Arkivbild.Foto: Mahesh Kumar A./AP/TT

Det är stiftelsen Ikea Foundation som står för donationen, som menar att det kommer att förbättra sjukvårdsförutsättningarna för 170 miljoner människor. Det rör sig om pengar till 25 000 vårdcentraler, enligt ett pressmeddelande..

Enligt Per Heggenes, vd på Ikea Foundation, kommer pengarna även göra att Indiens klimatavtryck minskar.

Annons

"Vi hoppas att detta kan vara en modell för hållbara och effektiva vårdsystem globalt", säger han i pressmeddelandet.

Stiftelsens prognos är att Indiens klimatutsläpp kommer att minska med 3 miljoner ton koldioxid över 20 år.

Nära 70 procent av Indiens befolkning lever på landsbygden och är beroende av vårdcentraler som primärvård. Enligt pressmeddelandet drivs de flesta av dem av fossila drivmedel – framför allt dieselgeneratorer.

"Det är dags att utmana tanken om att klimatsmarta lösningar måste ske på bekostnad av människors välstånd", säger Per Heggenes.

Stiftelsen donerar årligen drygt 200 miljoner euro till olika ändamål, motsvarande lite mer än två miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons