Annons
Nyheter

Stor studie: Milda biverkningar av covidvaccin

En sammanställning av närmare 300 miljoner covidvaccineringar i USA visar att den största andelen av de misstänkta biverkningar som rapporterats är milda.
Coronaviruset • Publicerad 8 mars 2022
De allra flesta biverkningar som rapporteras in efter vaccinering mot covid-19 är milda och snabbt övergående. Arkivbild.
De allra flesta biverkningar som rapporteras in efter vaccinering mot covid-19 är milda och snabbt övergående. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC som ligger bakom analysen, publicerad i tidskriften Lancet Infectious Diseases.

Forskarna bakom analysen har gått igenom biverkningsrapporter som kommit in i samband med vaccinering med två olika mRNA-vaccin, ett från Pfizer-Biontech och ett från Moderna. Vaccineringarna utfördes mellan december 2020 och juni 2021.

Försvann inom ett dygn

Annons

Totalt rapporterades 340 500 misstänkta biverkningar in till Vaers under perioden. Vaers är ett system dit både privatpersoner, sjukvården och tillverkare kan rapportera misstänkta biverkningar. Av dessa var 92 procent av mildare slag. Vanligaste var smärta vid injektionsstället, trötthet, huvudvärk och feber. De flesta försvann inom ett dygn.

De amerikanska forskarna samlade också in uppgifter från en särskild app som togs fram i samband med pandemins början, V-safe, där den som rapporterar också får vissa uppföljande frågor om de behövde uppsöka vård. Totalt var det knappt 1 procent av de 22000 som rapporterat som angav att de behöv uppsöka vård med anledning av den misstänkta biverkningen.

Bekräftar säkerheten

Av biverkningarna som rapporterades till Vaers var 1,3 procent dödsfall.

”Siffran kan tyckas hög men den var fram för allt äldre som vaccinerades i början. På grund av sin ålder har den gruppen redan en högre dödlighet än befolkningen i snitt ”, säger David Shay, en av studieförfattarna, enligt ett pressmeddelande.

I runt 20 procent av de rapporterade dödsfallen kunde forskarna fastställa dödsorsaken och kunde konstatera att hälften berodde på hjärt-kärlsjukdom och 13 procent av covidinfektion.

Forskarnas slutsats är att vaccinering med de två aktuella mRNA-vaccinen är säkert. De lyfter också att svagheten med studien är att uppgifterna bygger på rapporter och att det inte går att säga om det finns det faktiskt samband mellan vaccinerna och de rapporterade biverkningarna, inklusive dödsfallen.

Fram till och med den 2 mars har det utförts 20 593 147 vaccineringar mot covid-19 i Sverige. Samma dag hade det registrerats 101 150 rapporter om misstänkta biverkningar för dessa vaccin till Läkemedelsverket. Även här är de vanligaste smärta vid injektionsstället, huvudvärk, trötthet och feber.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons