Annons
Nyheter

Stora skillnader i fjärrvärmepriserna

En småhusägare i Braås betalar nästan 2 000 kronor mer om året i fjärrvärmekostnad jämfört med en husägare i Ljungby. Det visar en prisjämförelse som gjorts av Villaägarnas riksförbund.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2006

Organisationen har kartlagt de olika priserna som finns för fjärrvärmen i Sverige och konstaterar att det skiljer mycket mellan olika delar av landet. Priserna i undersökningen är beräknade på ett villahushåll som har en förbrukning på 20 000 kilowattimmar per år.

Kronbergs olika fjärrvärmebolag hamnar i mitten sett till alla priser i landet.

Annons

Den dyraste fjärrvärmen finns i Växjö kommun i orterna Braås, Ingelstad och Rottne. Enligt undersökningen blir priset där 12 760 kronor per år, i Ljungby som är billigast blir priset 10 980 kronor.

Bor man i Växjö tätort är priset dock inte så mycket dyrare än i Ljungby då hamnar man på en årskostnad på 11560 kronor.

- Braås, Rottne och Ingelstad har små närvärmenät. Det blir dyrare att ha små produktionsanläggningar. Inne i Växjö blir det billigare genom en större produktion och vår elproduktion gör att man kan finansiera utbyggnaden lättare, säger Lars Ehrén, distrubitionschef på Växjö energi.

I Ljungby har man till viss del hjälp av sopförbränningsanläggningen att hålla priserna nere.

- Det är klart att det hjälper oss, intäkterna från sopförbränningen hjälper till att finansiera utbyggnationen av nätet och också att hålla priserna nere, säger Åke Danielsson, vd för Ljungby energi.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons