Annons
Nyheter

Störande hyresgäst får stöd

Hyresgästen har vid upprepade tillfällen ofredat sina grannar. De fick nog och har tillsammans med Växjöhem försökt få bort honom.
Hyresnämnden gav dem rätt men nu överklagar mannen till Svea hovrätt och får stöd av Hyresgästföreningen.
Nyheter • Publicerad 30 juni 2006

Det var i våras förra året som klagomålen på hyresgästen började komma in till Växjöhem. Han ska ha kallat kvinnliga grannar för horor och ringt upp andra hyresgäster och skrikit i telefonen. Vidare ska hyresgästen stört de andra boende genom att prata och spela upp bandinspelningar i en högtalare som han ställt upp i sitt fönster.

Gick på Växjöhems linje Det hela gick så långt att Växjöhem vägrade förlänga hyresavtalet och krävde att den boende skulle flytta ut. Hyresgästen vägrade och Växjöhem gick då vidare med ärendet till Hyresnämnden som gick på deras linje. Nämnden ansåg att han på ett allvarligt sätt och i en betydande omfattning stört de boende i omgivningen.

Annons

Stödjer överklagan Trots vittnesmålen och beslutet väljer Hyresgästföreningen att stödja mannens överklagan till Svea hovrätt. I deras överklagan heter det att hyresgästen lever ett klanderfritt liv.

- Jag förstår att Hyresgästföreningens uppgift är att föra talan mot värden. Men jag har lite svårt att se vad man har att göra med ett störningsärende när grannarna står för klagomålen, säger Matz Hagman, administrativ chef på Växjöhem.

Ifrågasatt agerande Även grannarna ställer sig frågande.

- Situationen är olidlig och jag ifrågasätter Hyresgästföreningens agerande, säger en av dem.

Men Hyresgästföreningen står fast.

- Jag har full förståelse för att de andra hyresgästerna kan ha synpunkter, men det ska mycket till för att vi inte stödjer en medlem, säger Inger Tenggren, regionschef på Hyresgästföreningen Småland-Blekinge.

Men varför stödjer ni honom när Hyresnämnden går på Växjöhems linje?

- Vi gör en bedömning och är medlemmen väldigt angelägen hjälper vi nästan alltid till.

Ingen lätt fråga Hyresgästens ombud Zeljko Kranjec är inne på samma linje.

- Det är ingen lätt fråga eftersom det är en konflikt med andra hyresgäster. Men samtidigt är mannen medlem hos oss. Dessutom är det viktigt

Annons

att påpeka att det är hyresvärden Växjöhem som driver saken.

Både Tenggren och Kranjec förklarar dock att de klagande grannarna också skulle fått ombud om de varit medlemmar i Hyresgästföreningen.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons